Pandemin har gjort fler till hemmasittare

Grupparbeten, forskningscirklar och ökad samverkan mellan skolan, socialtjänsten och regionen. Det är exempel på insatser som ska förebygga att elever blir hemmasittare.

 "Det är viktigt att alla aktörer som möter barnen, från tidig ålder, följer upp och talar om vikten av närvaro", menar elevhälsochef Gerd Henriksson.

"Det är viktigt att alla aktörer som möter barnen, från tidig ålder, följer upp och talar om vikten av närvaro", menar elevhälsochef Gerd Henriksson.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2022-03-22 20:00

Det beskriver kommunens elevhälsochef Gerd Henriksson som menar att man tar problemet med giltig och ogiltig skolfrånvaro på stort allvar. Och att man intensifierat arbetet med att komma till rätta med problemet.

På den senaste rektorskonferensen var just detta – skolfrånvaro/skolnärvaro – huvudtemat, berättar hon.

– Men det här är ett komplext problem. Det finns inte en enskild enkel lösning eftersom orsakerna bakom att man inte går till skolan kan vara många och skiftande.

I maj månad 2021 var ett 20-tal grundskoleelever i kommunen vad som brukar betecknas som hemmasittare, vilket alltså innebär att de inte går i skolan över huvudtaget.

I mars 2022 är siffran ungefär densamma förklarar Henriksson.

Och problemet har ökat under pandemin. Det "normala" de senaste åren har annars varit att 10–15 barn hållit sig borta från skolan på heltid.

Även kategorin elever som har hög frånvaro men kommer till skolan till och från har ökat under pandemin, berättar Gerd Henriksson.

På vilket sätt har arbetet med det här problemet intensifierats? 

– Det har hela tiden varit ett pågående arbete. Under pandemin har vi jobbat hårt med att våra elever ska vara i skolan, även om det funnits oro i familjen för att skicka sitt barn. Att avsluta grundskolan är en stor friskfaktor för alla elevers framtid.

Flera insatser pågår parallellt, förklarar Gerd Henriksson.

– Barn- och utbildningsförvaltningen har bland annat inlett ett forskningssamarbete med Campus och Linnéuniversitetet om problematisk skolfrånvaro. Här deltar också medarbetare från socialförvaltningen och regionen. 

Just nu revideras också närvaroplanen som varje skola har att följa.

undefined
"För oss är det viktigt att våra elever är i skolan", säger Gerd Henriksson.

Närvaro och frånvaro rapporteras in till barn- och utbildningsnämnden varje månad, utifrån tre kategorier, förklarar Henriksson:

* Helt frånvarande/kommer inte till skolan alls.

* Hög frånvaro men kommer till skolan till och från.

* Ströfrånvaro såsom korridorsvandrade och sena ankomster.

– För närvarande följer vi mellangruppen väldigt noga för att förebygga att de blir hemmasittare. Mycket kraft läggs på främjande och förebygganade insatser. Och vi försöker lära av varandra, regionens kommuner emellan, ta del av varandras arbetssätt och framgångsfaktorer genom att arrangera länsgemensamma dagar med erfarenhetsutbyte, vilket är jättebra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!