Länsunionen summerar en tuff mandatperiod med en pandemi som överskuggat det mesta. "Vi har blivit bättre på krishantering", konstaterar Karin Helmersson (C), Johanna Wyckman (L) och Angelica Katsanidou (S) när vi träffar dem på Västerviks sjukhus en måndagmorgon i juni.
– Vi har också lärt känna varandra och fått lägga färgen åt sidan, inte minst under pandemiåren, med fokus på det bästa för regionen och invånarna, säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou.
Vi ber trion lista fem områden de känner sig särskilt stolta över när de ser tillbaka på mandatperioden som lider mot sitt slut och låter oppositionsrådet Malin Sjölander (M) kommentera listan:
1. Att vi tog oss genom pandemin med snabb vaccineringsorganisation, stabil krishantering och länsbornas bästa ständigt i första rummet.
– Svindlande en halv miljon doser har nu delats ut till länets medborgare”, säger Angelica Katsanidou.
Malin Sjölander bemöter:
– Bra att vi lyckades samarbeta brett politiskt, dock saknas fortfarande en konkret utvärdering av arbetet med pandemin med slutsatser om hur vi ska förbereda oss på framtida kriser.
2. Vi har gjort satsningar på våra medarbetare, bland annat 80 miljoner kronor till lönesatsningar, heltid och höjt friskvårdsbidrag.
Malin Sjölander bemöter:
– Vi har en historisk bemanningskris. Många slutar för att de inte orkar längre, särskilt inom 24/7-verksamhet. Regionen måste arbeta med att utveckla lönemodeller och arbetsmiljö. Vi ser nu att till och med hyrbemanningen tryter och att vårdplatser måste stängas. Vi riskerar att få längre vårdköer.
3. Att vi genomfört och påbörjat omfattande investeringar, bland annat specialistpsykiatri i Kalmar, Oskarshamn och Västervik.
Malin Sjölander bemöter:
– Bra med investeringar inom psykiatri men nu måste det till satsningar på den somatiska vården i Västervik så att vi långsiktigt säkrar till exempel kvinnosjukvård och bb.
4. Att vi genomfört ett stort arbete i omställningen till den nära vården och stärkt vår primärvård med närmare 300 miljoner kronor. Det har lett till nya hälsocentraler i hela länet och att utvecklingen av fast läkarkontakt gått från cirka 40 procent till 75 procent.
Malin Sjölander bemöter:
– Vi saknar konkreta resultat gällande de långa väntetiderna på 1177, vilket måste funka för att vi ska kunna ha en nära vård. Samtidigt borde digitaliseringen ha gått mycket fortare. Bra att en privat aktör äntligen öppnade Överums vårdcentral efter att regionen haft den stängd i sex år.
5. Fokus på utveckling i hela Kalmar län, med satsningar på bredband, vägar och järnvägar, matfrågor och tillväxt.
Malin Sjölander bemöter:
– Fortfarande saknas konkreta resultat gällande infrastruktur i norra länet. Utbyggnaden av E22 är flera år försenad till exempel. Vi är väldigt glada att majoriteten förverkligat vårt förslag om tillväxtforum som samlar näringslivsaktörer och att vårt förslag om regional inkubator (skräddarsydd affärsutveckling, reds anm) snart blir verkligheten.
Så till lärdomarna. Vad har ni framför allt lärt er?
– Vi har blivit mer krismedvetna. Vem hade trott att vi stod inför en pandemi för fyra år sedan, säger Angelica Katsanidou.
– Pandemins effekter kommer påverka vårt län under en lång tid framöver. Beredskapslagren och det krisförberedande arbetet behöver stärkas, konstaterar hon.