Palles pråm en livsnerv i skärgården
I Tjust skärgård finns två lastpråmar. Den ena kör mestadels i södra skärgården av Tommy Nilsson, Kråkelund (Flatholmen) och med den andra utgår Paul Hultberg från Smågö, en liten ö inklämd mellan Hasselö, Rågö, Björkö och Solidö, strax söder om Loftahammar. Utan pråmarna vore en levande skärgård otänkbar.
Gemensam bränslehantering. En grupp fastboende i norra delen av Tjust skärgård har gått samman och köpt en stor dieseltank ur vilken de fyller maskiner och mindre gårdstankar. Här fyller Magnus Alvarsson sin arbetsbåt med bränsle. Foto: HANS BRANDIN
Foto:
Paul Hultberg är född i Solna men har sina rötter på Smågö, han och hustrun Anita flyttade dit 1989 men hade veckopendlat till Stockholm i flera år tidigare.
- Vi ville verkligen flytta ner till ön och letade efter något att livnära sig på. Det var inte lätt så i början arbetade vi i Stockholm under veckorna och tillbringade varje helg på Smågö. Så inträffade en olycka 1988. Sven-Erik Andersson från Solidö stjälpte med sin pråm och omkom.
- Den tragiska olyckan gav oss möjlighet att flytta hit. Jag köpte och byggde om pråmen och tog över fraktuppdragen.
Paul Hultberg ombesörjer frakter av minst sagt varierande slag. Här är ett smakprov på de senaste veckornas olika frakter: En hel betongbil fraktades till ett bygge i skärgården, lastbil till Hasselö för att tömma slambrunnarna, hantverkare av alla slag med sina arbetsfordon ut till olika öar, reparatörer från kraftbolag med fordon för att reparera och inspektera ledningar, ett helt brunnsborrningsekipage, utedass till Rågö och så traktorer med slåtteraggregat, rundbalspress och inplastare mellan flera öar.
- Normalt är det även mycket timmer och massaved som ska fraktas, säger Paul Hultberg. Förra året skeppade jag iland 4 000 kubikmeter. Finessen är att jag kan gå in i nästan alla vikar och hämta småposter, därmed slipper man frakta timret över öarna och markerna sparas från slitage. Men i år stannade allt upp efter orkanen i januari. All planerad avverkning stoppades och det som ligger på öarna - och vi klarade oss ganska bra - får vänta till senare.
Trots att han har fullt upp så finns det ingen längre framförhållning. Ett par veckor framåt vet Paul Hultberg ungefär vad han ska frakta, men det är långt vanligare med spontana utryckningar så mobiltelefonen går varm.
- Bofasta i skärgården betalar en tredjedel av frakten själva, resten delas av kommunen och länsstyrelsen. Pråmen lastar 37 ton och har en rejäl kran.
Vid luciatid brukar pråmen frysa in på Smågö och där ligger den tills vårsolen befriar den vid påsktiden. Under den perioden sysslar pråmskeppar Hultberg med skogsbruk och familjens 20 herefordkor plus rekrytering.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!