På två hjul året runt

Allt färre svenskar cyklar. Nu vill staten satsa stora pengar på att vända trenden. En som redan är omvänd är tv-meteorologen Pererik Åberg.  - Med cykeln slipper jag vänta buss och tunnelbana, säger han.

Västervik2007-12-12 00:05
Pererik Åberg har haft otur just idag. Han fick punktering mittemellan bostaden och jobbet på SVT. Så nu får cykeln stå kvar på jobbet medan han åker kollektivt hem. Men i morgon bitti kommer han sitta på sin andra cykel och trampa de drygt åtta kilometrarna till och från jobbet igen. - Ska man cykla året runt måste man nästan ha två cyklar. Dels går de sönder ibland, och även om det är lätt att laga en punka så är det lite trist och man drar sig för det, säger han. - Dessutom behöver man en vintercykel med däck som klarar snö och halka. Då är det enklast att ha två cyklar. PerErik Åberg är vältränad, han springer mycket för att hålla sig i form. Cyklingen har dock inget med hälsan att göra, det är inte därför han cyklar. - Nej, jag cyklar för att slippa välja. Bilen är inget alternativ i Stockholm, men cykeln ger mig samma valfrihet som en bil skulle göra i en mindre stad. Direkt när jag slutar kan jag ta cykeln och vara på väg, jag behöver inte kolla i tidtabeller för att se om jag ska ta bussen eller tunnelbanan. Som meteorolog är Pererik Åberg också engagerad i klimatfrågorna, och även om det inte heller är huvudorsaken till att han cyklar så är det ändå en bidragande orsak. - Om inte annat känns det skönt att inte bidra onödigt mycket till utsläppen av koldioxid, säger han.Det är inga värstingmodeller som Pererik Åberg trampar på. Sommarcykeln är en Skeppshult från 2003. - Det är en vanlig gubbcykel med sju växlar. Eftersom jag sparar ungefär 6 000 om året på att inte köpa något busskort så lade jag lite pengar på en skaplig cykel i stället. Vintercykeln är en DBS från 1994. På den har Pererik Åberg dubbade vinterdäck. - Vinterdäck är nyckeln till att cykla på vintern. Jag börjar väldigt tidigt på morgonen eller slutar väldigt sent, så det är ofta halt. Med dubbarna är det aldrig något problem. - Jag minns en natt förra året. Jag cyklade hemåt utan problem, men fick punka ganska nära mitt hem. Då stannade jag cykeln och klev av för att kolla hjulet. Jag halkade omkull direkt, det gick inte att stå på den hala asfalten. Men så länge jag satt på cykeln hade jag inte ens märkt halkan. PerErik Åberg har några fasta principer för sitt cyklande, vilka han lärt sig den hårda vägen. För några år sedan blev hans flickvän påkörd av ett rattfyllo när hon cyklade och blev svårt skadad. - Jag tillhörde dem som tyckte hjälm var töntigt, men efter olyckan är det ingen tvekan. Jag har alltid hjälm. Dessutom har jag alltid lyset på och stannar för rödljus.
Pererik Åbergs bästa cykeltips
Sätt på dubbade vinterdäck på cykeln. Ha två cyklar, en för vinter- och en för sommarbruk. Bra att ha när det blir punktering på en av cyklarna. Serva cykeln en gång om året. Trampa inte så att du blir svettig eller ens eftersvettig. Tävla inte med andra cyklister, hitta ditt eget tempo. Använd alltid hjälm. Ha lyse på cykel och se till att det är tänt när det är mörkt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om