På spaning efter sällsynta fåglar i Tjust

I lördags var det fågelskådningens dag i hela Sverige.
Fågelskådarna från Tjust kom till Slåghagen, vid Uknö, strax utanför Lofta.

Kent Gullqvist

Kent Gullqvist

Foto:

Västervik2005-05-16 00:25
För Tjust fågelklubb var lördagen extra speciell. Förutom att fågelklubben återuppstått efter att ha legat nere i tio år så kunde man visa upp ett helt nybyggt fågeltorn vid Slåhagen, vilket man hoppas ska öka intresset för fågelskådningen på hemmaplan.
De flesta har varit här sedan klockan sex på morgonen. När VT kommer till fågeltornet sitter de flesta och fikar nere på marken.
- Havsörn, ropar någon från tornet, varpå alla snabbt ger sig uppför trappan.
Snart kryllar det av fågelskådare och tubkikare där uppe.

Markerna kring Uknö och Vinö glo, vid Loftaåns utlopp i Gudingen är ett stort våtmarkskomplex med höga naturvärden. Det varierande naturlandskapet gör att många fåglar håller till här. Så en havsörn är ingen ovanlig syn. Här finns det gott om rovfåglar.
- Jag såg en pilgrimsfalk för ett par veckor sedan, berättar Morgan Pettersson från Gamleby.
Liksom de flesta fågelskådare får han en kick av att se en ovanlig fågelart. För ett par år sedan såg han en smutsgam, som kommit ur kurs och hamnat på Öland.
- Det var häftigt. En sådan upplevelse lever man på länge, säger Morgan Pettersson.

Även Bo Lewander har många fågelminnen att berätta från sina 50 år som fågelskådare. Han kommer till exempel aldrig att glömma 21 juni 1967, när han plötsligt fick se en vitnackad svärta i den östgötska skärgården.
- Det är min hetaste upplevelse. Vi var alldeles slagna av synen, berättar Bo Lewander.

Men det finns de som är ännu mer angelägna om att se sällsynta fågelarter. De kallas för artjägare och är oftast med i Club 300. Klubben bildades på 1980-talet, av några fågelskådare som hade sett över 300 arter. I dag är klubben öppen för alla.
Club 300 skickar meddelande via minicall, om ovanliga fågelobservationer. När VT träffar en av medlemmarna i Club 300 så piper det till i sökaren tre gången på bara ett par minuter.
Artjägaren själv vill tyvärr inte prata med VT om sin udda passion.
- Club 300 har träff på Öland denna helg. Det förklarar de många larmen. Dessutom är den här helgen en stor flytthelg för många fåglar. De ramlar in nu, berättar Rainer Winkler, ordförande i Tjust fågelklubb.

Men att se sällsynta arter är bara en del i fågelskådningen, enligt Helen Gordon Harrysson och Kicki Brisheim som har varit fågelskådare sedan 1994.
- Det är så avkopplande. Man tänker inte på någonting annat när man är ute, säger Helen Gordon Harrysson.
- Och så träffar man så många roliga och intressanta människor som man aldrig skulle prata med annars, tillägger Kicki Brisheim.

En annan hängiven fågelskådare är Kent Gullqvist. Han ägnar extra mycket tid åt att undersöka favoritfågeln gökytan.
- Sedan 1998 har jag inriktat mig på att sätta upp holkar för gökyta i Uknöområdet och omkring Överum, berättar Kent Gullqvist.

Hittills har han satt upp över hundra egentillverkade holkar. Vidare studerar han, tillsammans med andra entusiaster i Norden, gökytans häckning.
- Vi undersöker bland annat varför arten har gått tillbaka.
Göktytorna som Kent Gullqvist studerar kom tillbaka från Afrika till Uknö i slutet av april. Så nu vet Kent Gullqvist vad han gör på sin fritid ett bra tag framöver.
- Förutom själva fågelskådandet är det skönt att vara ute i friska luften, säger Kent Gullqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om