På spaning efter fåglar i flytten...
Fågelskådarna i Tjust spanade på Händelöpshuvud i lördags morse.
Foto: ANDERS STEINER I tidig morgonstund är fågelskådarna uppe med solen och skådar efter vårens flyttfåglar.
Foto:
Rainer Winkler ropar lågt åt oss och vi stannar till halvvägs upp ur ravinen ute på Händelöps huvud. Det är lördagmorgon i vårsolen och fågelskådarna har samlats för att spana efter flyttfåglarnas sträck.
Men det vi är på jakt efter just nu är en skogsfågel som heter järpe och som Simon Winkler för en stund sedan sett en bit in i skogen. Att se järpe hör inte till det vardagliga:
- Det var den sällsyntaste fågeln hittills i dag, vet Bo Lewander.
Redan tre timmar tidigare har fågelskådarna samlats på klippan vid havet, ställt upp sina kikare och spanat ut mot himlen. Tidigt på morgonen såg de en hel del skrattmås, sedan har de sett ejdersträck, hägrar, lom, skäggdopping, alfågel och strandskata.
- Det här är en kanonlokal, särskilt på hösten, menar fågelskådarna i Tjust.
Nu på våren är den också bra för att se på fågelsträcken.
- Man kommer långt ut i havsbandet här.
Långt där borta på himlen kommer ett fågelsträck. Snart ser vi att de flyger i v-formation och det måste vara gäss.
Vi återvänder till Simon, hans pappa Rainer och Mathias Karlsson som är kontaktman för lördagens skådning. Tillsammans har vi följt Simon i spåren genom skogen, ner i en ravin och halvvägs uppför branten när det flaxar till i snåren och en fågel flyger upp.
Det är järpen som blivit störd av oss.
- Men den kommer tillbaka, tror de tre fågelskådarna.
Ravinen med sitt lilla alkärr är en bra plats för järpen, den trivs ihop med al och gammal granskog. Det är en fågel som minskar i antal i Sverige, i takt med jordbruksmarkernas utbredning.
- Järpen ser ut som en duva, den är väldigt fin, berättar Simon och visar en bild ur sin fågelbok.
Han är 13 år och har skådat fåglar med pappa de senaste två åren. I dag har han sett en tordmule också, en annan raritet.
När de kommer hem ska de rapportera till Svalan, fågelskådarnas rapporteringssystem för iakttagelser om ovanliga fåglar.
Fågelskådare vill helst se ovanliga arter och det är inte ovanligt att man åker iväg till en viss plats där en viss art har synts för att titta bara på den.
Ett par rariteter som de här fågelskådarna sett är alförrädare och vitnäbbad islom. Men också tordmulen, som Bo Lewander känner till:
- Tordmulen är en sällsynt fågel. Här ute på Älgsbådan finns den, säger han och pekar utåt mot skären. Där häckar ett femtontal par.
Tordmulen är en ståtlig svartvit pingvinliknande sjöfågel av släktet alkfåglar, som finns på Östersjöns kobbar, framför allt på Stora Karlsö. Den har ett vitt streck på den svarta näbben, vit mage och svart rygg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!