På kungligt uppdrag
Västerviksbo skyddar den saudiarabiske regenten mot terrorister.
Joakim Vessby, Västervik skyddar den saudiske regenten mot terrorister. Foto: MATTIAS AHLM
Foto:
Nu är han på semester i hemstaden med sin fru Nadia och sonen Lukas, men i vanliga fall bor de i Jedda på den saudiarabiska västkusten.
- Jag har bott där i två omgångar. Första gången var 94-97 och sedan åkte jag tillbaka i februari 2000 och då hade jag min fru, som var gravid, med mig.
De träffades i Saudiarabien när Joakim arbetade som dykare och monterade upp det skyddsnät som nu finns i havet utanför kungens palats i Jedda. Amerikanska Nadia jobbade som flygvärdinna åt en schejk, som hade flera privata plan.
Saudiarabien är ett excessernas land och när Joakim berättar om sina senaste år handlar mycket om gigantiska båtar, privata flygplan och omåttliga prinsar. Bara en sådan sak som att hans jobb är att skydda kungens palats osar av äventyr.
- Det låter spännande, men det blir som allt annat efter ett tag. Visst är det häftigt, men vissa dagar har man inte alls någon lust att gå till jobbet.
Joakim har även lagt ut liknande nät i havet utanför Karlskrona och Mörkö och Berga i Stockholms skärgård som skydd mot u-båtar. När han för drygt tre år sedan åkte tillbaka till Jedda var det för att ta hand om underhållet av nätet där. Hur länge familjen blir kvar i Saudiarabien vet han inte.
- Det är klart att vi funderar på det och ibland får vi räkna ihop plus och minus med att bo där. Jag brukar fråga min fru Nadia om hon vantrivs. Vantrivs man går det ju inte. Nu när hon kan vara hemma med vår son är hon nöjd. Men det är inte precis så att vi hoppar av glädje när vi ska åka tillbaka, säger Joakim.
Livet i Jedda är inte så glammigt som det först kan låta, utan begränsas hårt av de strikta muslimska lagarna och det ökade terroristhotet. Området där de bor är inmurat och sedan bomber mot västerländska mål började detonera i Saudiarabien hårdbevakas det.
- Till 99 procent är det utlänningar som bor där och nu är det lite som Fort Knox, säger Joakim.
En av vägarna in i området har stängts av. Den enda infart som finns kvar går i kringelkrokar med stålstänger och betong på sidorna för att förhindra en eventuell angripare att kunna ta fart och köra rätt in i området. Dessutom är kpistbeväpnade vakter utposterade en bra bit innan man kommer till infarten. Att leva under bombhot är inte lätt och Nadia ville flytta till en tryggare bostad.
- Om min fru ska gå ut måste hon ha en sådan lång svart abaya som täcker hela kroppen. Den senaste tiden har hon till och med börjat ta på sig en svart sjal för att täcka huvudet och ansiktet också. Hon tycker att hon kan röra sig friare så.
det är inte bara västerlänningar som lever ett begränsat liv i Saudiarabien. Amnesty har i flera rapporter kritiserat bristen på politisk frihet. Tortyr och dödsstraff är vanliga. Joakim Vessby tror att han riskerar att bli utkastad om han kritiserar landet för hårt. På frågan om hur det känns att jobba för en diktatorisk kung säger han först att det är som vilken arbetsgivare som helst.
- Men skulle något hända där vårt företag har strulat, skulle jag vilja sätta mig på första planet hem. Men det kan inte hända.
FAKTA n Saudiarabien
Riyadh är politisk huvudstad och kungasäte med närmare tre miljoner invånare.
Administrativ huvudstad är Jedda med två miljoner invånare.
Enligt Amnesty är Saudiarabien ett av de länder som avrättar flest människor. Tortyr och stympning är också vanligt.
Politiska partier, fackföreningar, advokatförbund och människorättsorganisationer är förbjudna i landet.
Källa: Utrikespolitiska Institutet och Amnesty
Riyadh är politisk huvudstad och kungasäte med närmare tre miljoner invånare.
Administrativ huvudstad är Jedda med två miljoner invånare.
Enligt Amnesty är Saudiarabien ett av de länder som avrättar flest människor. Tortyr och stympning är också vanligt.
Politiska partier, fackföreningar, advokatförbund och människorättsorganisationer är förbjudna i landet.
Källa: Utrikespolitiska Institutet och Amnesty
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!