På gymnasiet finns de nya entreprenörerna
Flest UF-företag i länet finns på Västerviks gymnasium. Här bubblar det av idéer och det finns en vilja att förverkliga dem.
Framtidens företagare. Mats Wredberg är lärare på gymnasiet och ansvarar för UF-företagarna här. I år har fler elever än någonsin förut ett UF-företag både i landet, länet och på Västerviks gymnasium. Foto: Anders Liljegren
Foto:
I år har rekordmånga elever startat företag genom UF och flest i länet finns på Västerviks gymnasium.
Felicia Wiman, Louise Nilsson, Malin Jacobsson, Anna Lennström och Ida Reimer är fem tjejer som läser samhäll-ekonomi. Deras affärsidé är en kombinerad whiteboard-tavla och nyckelhängare som man kan ha innanför dörren hemma. Och det har hittills gått väldigt bra.
- Vi började i september med att jobba på idén och i oktober kom vi igång med tillverkningen, säger Felicia Wiman.
Just produktionen har de fått lägga mycket tid på. Det ekonomiska hade de redan i grunden eftersom de läser ekonomiprogrammet, men det praktiska tog längre tid. Först var de tvungna att ta reda på vilket material de skulle ha sedan fick de lära sig att bocka plåt och böja krokar.
- Vi har till och med fått lära oss att svetsa, säger Anna Lennström
Tjejerna har även tillverkat små magneter man kan sätta på tavlan.
Att eleverna på Västerviks gymnasium är så aktiva företagare tror de till stor del beror på de engagerade ekonomilärarna.
- Och när vi gick i ettan fick vi lyssna på eleverna som haft UF-företag när de redovisade. De berättade att de tyckte det var så kul, så jag visste redan då att jag skulle jobba med UF, säger Anna Lennström.
Mats Wredberg, ekonomilärare och ansvarig för UF-projektet på Västerviks gymnasium tycker det är roligt att satsningen på UF har gått hem.
- Vi har försökt få in elever från lite fler program. De flesta kommer från samhällsprogrammet, men vi har även elever från barn och fritid och teknik, säger han.
- Ekonomieleverna har ju kunskap om det ekonomiska, men det är inte säkert att det är de som har affärsidéerna.
Förra året fick eleverna i tvåan följa med till den regionala UF-mässan i Vimmerby och det tror Mats Wredberg gjorde att många valde att starta företag det här läsåret.
Nu drar det snart ihop sig till årets regionala mässa, som den här gången hålls i Kalmar. Där får alla UF-företagen ordna med en egen monter för att marknadsföra sina produkter. Men de har redan haft en minimässa i gymnasiets bibliotek för att få prova hur det känns.
- Man får inte vara rädd för att våga och vi har fått väldigt bra respons på vår whiteboard-tavla, säger Anna Lennström.
Och trots att det är mycket pappersarbete att hålla reda på, det är loggböcker, affärsplaner, bokslut och annat så har projektet inte avskräckt från att starta egen företag i framtiden.
- Snarare tvärtom. Nu ser man att det inte är så svårt, säger Malin Jacobsson.
Enligt Mats Wredberg finns det ingen direkt tradition av företagande i Västervik.
- Den har varit ganska liten. Men den kanske är på väg att vända nu, säger han.
- Eftersom det är så svårt bara att få sommarjobb känner man att ska man få något jobb så måste man satsa lite själv, säger Anna Lennström.
UF - Ung företagsamhet
Startade 1980 med två företag och 35 elever.
Detta läsår driver 13 888 elever 4 044 företag. Det betyder att var tionde gymnasieelev har drivit ett eget företag när de går ur skolan.
23 procent av dessa fortsätter att driva företag i vuxen ålder.
UF är en ideell och partipolitiskt obunden organisation vars syfte är att införa företagsamhet i det svenska utbildningssystemet.
Källa: UF
Detta läsår driver 13 888 elever 4 044 företag. Det betyder att var tionde gymnasieelev har drivit ett eget företag när de går ur skolan.
23 procent av dessa fortsätter att driva företag i vuxen ålder.
UF är en ideell och partipolitiskt obunden organisation vars syfte är att införa företagsamhet i det svenska utbildningssystemet.
Källa: UF
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!