På cykel genom Europa motar diabetes
För den som har diabetes typ 2, åldersdiabetes, är en inte alltför kolhydratrik kost och motion ett sätt att slippa undan medicin och insulinsprutor. Sven Petersson har anammat det där med motion och cyklar varje dag på en fiktiv Europaresa.
På cykeltur. Sven Petersson cyklar för att hålla sig i trim och för att hålla sitt blodsocker på en bra nivå - eftersom han har diabetes är det väldigt viktigt. För att ge sig själv ett mål och för att göra det hela lite roligare tänker han sig att han cyklar i Europa och har till och med ritat in sin tänkta färdväg på kartan. Hittills har han cyklat över 900 mil.Foto: Matilda Ahl
Foto:
Rent fysiskt rör han sig fortfarande inom de ramar som Västerviks kommun utgör, men i tanken har han trampat på sin cykel både till Irland och Frankrike. Han har precis påbörjat sin tredje "cykelrunda" och trampar sig nedför den italienska stöveln på väg till Bari på östkusten.
- I juli förra året cyklade jag i Sverige. När jag var i Malmö tänkte jag "varför inte Tyskland?"
På den vägen är hans fiktiva resa. Målet att ta sig runt i Europa har fått honom att trampa på mer än han annars skulle ha gjort och han har hela tiden koll på hur lång sträcka han tillrygalagt med hjälp av sin cykeldator.
Sven Petersson fick sin diabetesdiagnos för tre år sedan då hans fru Gunilla testade honom "på skoj". Hon är före detta diabetessjuksköterska och har alltid gett samma råd till alla patienter om att anpassa sin kost och att motionera.
- Det är väldigt bra - för de flesta hjälper det att hålla igång, säger hon.
Motionen hjälper till att hålla blodsockret på en bra nivå.
- Om du tar en bil så går det inte bara att pytsa i bensin - du måste förbruka det också, säger Sven.
Bensinen för en människa är kolhydrater och de går alltså åt då vi rör på oss.
- Det finns de som inte kan motionera och de som det inte hjälper för och då måste de så småningom ta tabletter och insulinsprutor, säger Gunilla.
Sven cyklar 1,5-2 timmar om dagen och när väglaget inte tillåter utomhuscykling längre sätter han sig på sin motionscykel inomhus. Och konditionen är det inget fel på, det testade han när han gick i pension från regementet i Strängnäs.
- Dagen innan jag cyklade hem tog jag ett konditionstest och då klarade jag chefens krav på 30-åringar, säger han inte utan stolthet.
Fast så där överdrivet mycket har han ändå inte motionerat - även om det är mer nu.
- Jag har husbehovsmotionerat - cyklat till och från jobbet, men jag har inte varit någon sportfåne.
Tidigare gick han ut och gick med hunden Caesar och med fyra dagliga promenader han de två gå omkring 3 000 mil, en sträcka som motsvarar att gå från pol till pol och tillbaka till ekvatorn. När Caesar dog fick det bli cykelturer i stället och de tänkta Europaturerna tog sin start i juni 2004. Den första turen tog nästan precis ett år att slutföra och då cyklade han via Sydeuropa 6 130 km. Nästa tur till de brittiska öarna blev 2 216 km lång och nu har han trampat 990 km på den italienska halvön.
Gunilla suckar och skakar på huvudet.
- Folk tycker väl att han är knäpp . . .
Fast det bryr sig inte Sven om.
- Var hade världen stått i dag om det inte funnits knäppa människor? Vi hade kanske fortfarande bott i grottor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!