Övningsdykning på djupaste allvar

Räddningstjänsten räddningsdykare i Västervik är redo för insats vilket dygn på året som helst. VT följde med på övning vid Skeppsbrokajen.

Oscar Dahl.

Oscar Dahl.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2017-04-23 11:01

Det ser inte så inbjudande ut att sänka sig ner i det cirka 4 grader "varma" vattnet. Men torrdräkten motar kylan intygar David Pettersson. Han är brandman och en av de 17 brandmän i Västervik som har utbildning för att få dyka. Utbildningen är nationell och dykarna här är utbildade i Göteborg.

Västervik kommun är en av få kommuner, det handlar om ett 20-tal i hela landet, som har den här typen av kompetens. Här är man ensamma i området om det, och därför finns samarbetsavtal med grannkommunerna.

Räddningsdykarna är "vanliga" brandmän och rycker ut på alla larm, minst två är alltid i tjänst. Skillnaden är utrustningen, som de klär på sig i bilen på väg till olycksplatsen. Det finns en räddningsdykarbil, men två särskilda platser för dykare och en dykskötare. Den sistnämnda hjälper till med utrustningen och leder dykaren i insatsen, från land.

I dag är David Pettersson vad man kallar "Dykare ett".

– Det innebär att han ska vara helt klar när vi kommer fram till olyckplatsen, så när på sina simfenor, som är svåra att gå i, säger Richard Brown.

Han är insatsledare och berättar att man, för att bibehålla kompetensen, ska öva minst tio gånger per år.

– Då övar vi exempelvis på linsignaler som idag. De finns till om vi skulle förlora radiokontakten mellan dykare och dykskötare.

Mellan fem och tio insatser per år brukar det bli. Oftast handlar det om någon som fallit i vattnet från kaj, vilket kan bli ett drunkningstillbud. Men det kan också bli fråga om eftersök.

– Här i stan har vi väldigt goda chanser att rädda livet på någon som fallit i. Om det är riktigt kallt kan man rädda livet på någon som legat en lång stund i vattnet.

Livräddande insats i kallt vatten kan pågå upp till nittio minuter.

David hoppar i. Utrustningen på land är tung, men väl i vattnet är det lättare. Från land styrs han av Peter Torstensson.

– Jag kan styra honom längre ut eller tillbaka, eller vänster eller höger, eller "sök på stället", säger han.

Richard Brown är stolt över att räddningstjänsten har kompetensen.

– Det är enormt viktigt. Vi har mycket vatten i kommunen, och väldigt mycket folk rör sig nära vatten sommartid. Det här är en självklar del för att skapa en trygg och säker kommun, vilket är vårt uppdrag.

David och Oskar Dahl, dykare två, är klara. De kravlar sig upp för Skeppsbrokajen.

– Det gick bra. Det svåraste är sikten, den ligger sommartid max på en halvmeter ibland. Då är det riktigt svårt, säger David Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om