Övlings bot mot ensamheten: "Känns det pinsamt? Bra!"

Julen 2020 kommer gissningsvis fler än någonsin att fira jul i avskildhet, till följd av pandemin. Och eftersom julen är en högtid som ofta förknippas med familjegemenskap kanske ensamheten känns extra tung att bära så här års?

Lars Övling, från Västervik, är bland annat känd som radiopsykologen i Sveriges Radios P1. I radio möter han lyssnare i terapeutiska samtal.

Lars Övling, från Västervik, är bland annat känd som radiopsykologen i Sveriges Radios P1. I radio möter han lyssnare i terapeutiska samtal.

Foto: Anna Persdotter/arkiv

Västervik2020-12-20 12:00

Vi bad psykologen Lars Övling att dela med sig av några strategier att ta till om man bävar inför en ensam jul.

Han menar att det är bra att ha tänkt igenom hur den speciella dagen eller dagarna ska se ut, och förbereda sig, om man till exempel firar julafton solokvist.

– Jag tror att det finns många saker man kan göra för att underlätta för sig själv. Att komma ut i naturen så mycket som möjligt är bra, det är i sig läkande, säger han.

Men det finns fler knep att ta till. Lars Övling slår ett slag för att våga utmana sig själv och göra saker som man kanske normalt sett inte gör. 

– Sådant växer man av, säger han.

– Våga experimentera och göra "på ditt eget sätt".

Kan du ge något exempel?

– Om du gillar att laga mat tillsammans med andra så föreslå någon eller några att faktiskt göra det, över nätet. Man kan ju både laga mat ihop och äta tillsammans med hjälp av tekniken. Man kan dra det hur långt som helst.

– Om det känns ovant och kanske till och med lite pinsamt att föreslå något i likhet med ovanstående – ja, då är man på rätt spår! 

– Det händer något med oss när vi gör saker på ett nytt sätt och när vi gör saker som vi egentligen inte riktigt vågar. Vi utvecklas.

undefined
Om man känner sig nedstämd i sin ensamhet är det bra med struktur. Att ge sig själv ett schema med hålltider, och att försöka tänka att "jag gör något bra för mig själv", säger Lars Övling.

Hur kan den som inte har något större kontaktnät, och är ofrivilligt ensam, göra för att julhelgen inte ska kännas som en plåga, utan förhoppningsvis ändå bli trivsamma dagar?

– Jag tycker att man ska se till att ha ceremonier med sig själv, som man tar på allvar. Klä dig fint, laga extra god mat, lyssna på musik om du uppskattar det.

– Ett konkret råd är att prata högt med sig själv.

– Jag tycker också att man kan prata med sina döda, vänner och släktingar. Eller kanske någon levande släkting som man gärna hade velat träffa på julen men inte kan på grund av avståndet, den rådande pandemin eller andra omständigheter. Det kan väcka fina minnen. Man upplever kanske både sorg och glädje. Man blir berörd.

Lars Övling menar att det är individuellt vilka knep som funkar.

– Det beror ju helt på vad man har för egna erfarenheter av tidigare jular. Är de dåliga vill man kanske inte fira julen alls, och det är också okej. Då kan man fokusera på annat.

– Här finns ju inget som är rätt eller fel. Men som sagt, känns det lite pinsamt kan det vara ett tecken på att du är på rätt spår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!