Oviss framtid för Wiking Mineral

Bolaget Wiking Mineral, som planerar att bryta guld i Gladhammar, är i en rejäl ekonomisk knipa. Nu sätter man hoppet till en rekonstruktion.

Bolaget som hoppats på att gräva guld i Gladhammar har skulder på 66 miljoner kronor.

Bolaget som hoppats på att gräva guld i Gladhammar har skulder på 66 miljoner kronor.

Foto: Karin Hertz

Västervik2013-04-04 07:04

Bolaget har en skuld på 66 miljoner kronor, men drar än så länge inte in några pengar. Nu har finansiärerna dragit öronen åt sig. En första räddningsplan var att göra en så kallad kvittningsemission, där de som äger konvertibler, ett slags skuldebrev, kunde få omvandla dem till aktier. På så sätt skulle bolaget minska sin skuld och få in nytt kapital.

Men bara fyra procent av de som äger konvertiblerna gick med på detta, och räddningsaktionen avbröts. I stället begärde företaget om en företagsrekonstruktion, som också beviljades av Stockholms tingsrätt.

– Företagslånet på 66 miljoner tog bolaget i en tid när det var ganska lätt att hitta finansiärer. Men nu är vi i ett läge där det är väldigt svårt att finansiera gruvprojekt, eller projekt över huvud taget, på grund av oron. Hela finansmarknaden är väldigt avvaktande just nu, även om det kan vända snabbt. Det är fler gruvprojekt som haft svårigheter. Northland Resources är också i rekonstruktion just nu, och där handlar det om betydligt större belopp, säger Karl-Åke Johansson, vd för Wiking Mineral.

Vad kan det här få för konsekvenser för Gladhammarsprojektet?

– Vi hoppas att det bara kommer att fördröjas. Det är exakt samma projekt som det varit hela tiden.

I Gladhammar har bolaget en bearbetningskoncession, vilket betyder att man äger fyndigheten och har rätt att bryta exempelvis guld där. Men det krävs också ett miljötillstånd, vilket Wiking Mineral inte ansökt om än. Och någon ansökan kommer inte att skickas in förrän de ekonomiska problemen är lösta.

– Just nu går det på sparlåga, säger Karl-Åke Johansson.

Nästa steg i rekonstruktionen är ett gäldenärsmöte, som kommer att äga rum den 9 april. Dit kan alla fordringsägare komma, både för att få information och för att lämna synpunkter. Ett sätt att rädda företaget kan vara att få ner skulderna, genom att förhandla med fordringsägarna. Ett annat sätt kan vara att sälja bolaget, med alla sina tillgångar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om