Oviss framtid för lokala matproducenter

Krig och oro i världen märks i svenskarnas plånböcker – och hos lokala matproducenter. "Fortsätter det så här några månader till blir det akut kris", säger Erik Askenberger på Almviks mathantverk.

Erik Askenberger driver Almviks mathantverk, som bland annat har en obemannad butik på Storgatan i Västervik.

Erik Askenberger driver Almviks mathantverk, som bland annat har en obemannad butik på Storgatan i Västervik.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2023-11-01 05:00

Ekonomisk snålblåst gör att fler håller i pengarna och väljer billig mat före lite dyrare kvalitetsprodukter. Det tror i alla fall Erik Askenberger, som driver Almviks mathantverk. Företagets obemannade butik på Storgatan i Västervik, som säljer handgjord fryspizza och praliner, har inte gått så bra som man hoppats på – samtidigt som två högsäsongsveckor i somras gick förlorade på grund av dåligt väder. 

Erik Askenberger har tvingats säga upp personal och planerar att låta företaget "gå i ide" under lågsäsongen. 

undefined
Erik Askenberger driver Almviks mathantverk, som bland annat har en obemannad butik på Storgatan i Västervik.

– Det är jävligt tuffa tider för mathantverkare. Det är inte akut kris för oss nu, men fortsätter det så här några månader till så blir det akut kris. 

På sociala medier berättar Erik Askenberger om läget i verksamheten, och hymlar inte med att det är tufft. Han tror det är viktigt att som företagare faktiskt vara öppen och ärlig med hur det är – i stället för att låtsas som att allt är bra fram tills att det plötsligt är konkursläge. 

– Det är ingen konkursrisk för oss här och nu, men jag vill "mota Olle i grind" och förvarna, så att folk kan handla oss om de vill att vi ska finnas kvar. 

Är butiken på Storgatan i fara? 

– Vi säljer precis så att det går plus-minus-noll. Det betyder att vi inte betalar igen våra investeringar. Vi måste öka försäljningen för att det långsiktigt ska bli en lönsam affär. Jag kämpar med näbbar och klor för att det inte ska bli så att vi behöver lägga ner butiken, men ser man på butiksdöden på Storgatan så förstår man att det inte är så lätt som man tror att ha en affär mitt i stan. 

undefined
På Mattorpet Solliden finns grisar och får, och här odlas även potatis och grönsaker. Verksamheten bedrivs av familjen Nilsson.

En annan lokal livsmedelsproducent som känner av att det blivit tuffare för konsumenterna är Anders Nilsson på Mattorpet Solliden utanför Odensvi. Gården har grisar och får, och odlar även grönsaker och potatis. 

– Visst kommer många fortfarande och handlar, men generellt kan vi nog vara överens om att det kärvat till. Det tror jag alla i vår bransch kan skriva under på. Alla prisökningar gör att den gruppen människor som hade det lite halvtufft innan har det riktigt kämpigt nu. Sen finns det de som har råd, men väljer att hålla i pengarna ändå. Man påverkas av media, som matar oss med att vi ska handla billigt. 

Hur ser det ut för er framöver? 

– Det är en oviss framtid, en olustkänsla. Vi vet inte alls var det här landar någonstans, och hur pass allvarlig svackan blir. Men så länge räntorna står sig och inflationen inte går ner så kommer det inte bli bättre. Det är svårt att planera för framtiden. 

undefined
Anders Nilsson på Solliden tycker att konsumenterna borde tänka ett steg längre. Det behövs svenska bönder för att garantera att vi även i kristider kan få mat på bordet.

Anders Nilsson tycker det är viktigt att även se frågan ur ett större perspektiv. Ju färre av landets livsmedelsproducenter som orkar fortsätta, desto sämre förutsättningar har Sverige om vi hamnar i ett verkligt krisläge. 

– Folk vaknar inte förrän båset är tom och kon är borta. Om oroligheterna eskaleras och gränserna skulle stänga, och vi har lyckats svälta ihjäl alla bönder, vad ska vi äta då? Jag tycker att man ska tänka lite längre, och värdera den svenska maten högre än man gör. För sin egen skull. 

Det är dock inte bara konsumenterna som bär ansvar, enligt Anders Nilsson, utan även våra styrande politiker. 

– Vi kan ju inte konkurrera på lika villkor när många länder subventionerar sina lantbruk, och sedan exporterar mat till oss. Vi går på knäna som det är nu, Vi kan inte ta lägre priser. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!