Överumsbo årets innovatör

?Vi har bara skrapat på toppen?, säger en otålig, nyfiken och djärv pristagare.

Foto: ANDERS STEINER Magnus Johansson på Svensk presshärdning i Överum blev årets innovatör.

Foto: ANDERS STEINER Magnus Johansson på Svensk presshärdning i Överum blev årets innovatör.

Foto:

Västervik2004-09-27 01:00
? Jag tänkte faktiskt tacka nej till det här, berättar Magnus Johansson, årets innovatör efter prisutdelningen.
Hittills har han verkat lite i skuggan utan att få någon större uppmärksamhet. Tanken på att stå i rampljuset framför några hundra åskådare verkade inte lockande.
? Men det verkade gå bra, jag lyckades få en del skratt under mitt tal, konstaterar han efteråt.
Annars verkar försiktighet och dåligt självförtroende inte vara två egenskaper som kännetecknar Magnus Johansson.
Som 17-åring hoppade han av gymnasiet och startade eget företag i byggplåtsbranschen tillsammans med brodern. Efter några år tröttnade Magnus och fick se en platsannons från Electrolux. De sökte en robottekniker. Visserligen hade Magnus inte någon utbildning, men...
? Du vet hur det var på 80-talet. Jag fick jobbet ändå.

Under några år var han med och automatiserade stora delar på tillverkningen på Electrolux i Västervik. Han beskriver de åren som lärorika och glädjefyllda.
? Man såg fram emot att gå till jobbet varje morgon, och det tog nästan emot att gå hem på kvällen.
Bristen på formell utbildning verkar han ha kompenserat med experimentlusta. Han beskriver hur man ofta får prova sig fram, och hur experimenten kan ta oväntade vändningar med kortslutningar och explosioner.

Så småningom sökte han nya utmaningar och startade Överums plåtteknik, en underleverantör till Överums bruk. Verksamheten växte, och kanske var det expansionen som gjorde att han till slut sålde företaget.
? Jag hade 15 anställda och kanske var jag inte så bra arbetsledare. Jag kände att jag ville göra något med färre personer, säger han.
Köpeskillingen blev grundplåten till hans nuvarande företag Svensk Presshärdning. Företaget tillverkar detaljer till en konkurrent till Överums bruk: Väderstadsverken utanför Mjölby. Svensk Presshärdning gör de tallrikar på jordbruksmaskinerna som bryter upp jorden. Enligt Magnus Johansson är det ingen liten nisch han verkar i.
? Internationellt finns det väldigt stora företag i samma bransch, bland annat i Spanien.

Svensk Presshärdning har växt snabbt de senaste åren. Nu är omsättningen uppe i 30 miljoner kronor, och det trots att företaget bara sex anställda.
Nyckeln ligger i den starkt automatiserade produktionen, och där har Magnus Johansson en fundering.
? När jag var på Electrolux kände man att det fanns en rädsla för att vi skulle ta jobben från de anställda genom automatiseringen. Egentligen är det tvärtom. Svensk Presshärdning har tagit produktion till Sverige från bland annat Spanien. Väderstadsverken har inte valt oss för våra blåa ögons skull utan för att vi håller lägst priser.
Han undrar om Electroluxjobben i Västervik hade kunnat räddas om robotiseringen hade drivits ännu hårdare. Trots allt tror han att det är viktigt att det finns kvar en tillverkningsindustri i Sverige.
? Det talades mycket om upplevelseindustrin på galan, men jag tror att för att folk ska ha råd att köpa upplevelser krävs det en tillverkningsindustri i botten.
Svensk Presshärdning har vuxit snabbt de senaste åren, och han tror att det finns utrymme att växa ytterligare. Samarbetet med Väderstadsverken går att utveckla ytterligare, samtidigt kan det vara vanskligt att leva på en enda stor kund.
? Min målsättning är att mina fem anställda ska kunna sköta verksamheten själv så att jag ska kunna utveckla nya områden så vi får nya kunder. Vi har bara skrapat på ytan. Företaget kan expandera mer.
Magnus Johanssons experimentlusta verkar gå hand i hand med en annan egenskap: rastlöshet.
? Jag kan aldrig läsa en instruktionsbok, hellre provar jag mig fram. Min otålighet kan nog vara jobbig för omgivningen. Jag vill inte vänta på att färgen ska torka eller limmet härda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om