Totalt berörs ett 80-tal anställda i Västervik, Gamleby och Åtvidaberg.
Enligt Mats Hasselquist, vd för Tjustbygdens Sparbank, finns det flera motiv till att man går samman för att bilda en större bank.
• En är den alltmer krävande teknikutvecklingen som pågår i bankbranschen. Även att de fristående Sparbankerna köper lösningar från jätten Swedbank så ställer utvecklingen allt högre krav på bankerna.
• En annan är kompetensförsörjningen. Behovet av olika specialister har ökat över tid. För en liten bank med en liten organisation kan det vara svårt att husera alla nödvändiga kompetenser. Här är Tjustbygdens Sparbank en jämförelsevis stor spelare som via ett dotterbolag kunnat sälja tjänster till andra mindre sparbanker.
• Den tredje är att man både i Västervik och Åtvidaberg ser att vissa företagskunder växt sig väldigt stora. För att kunna erbjuda dem kapitalförsörjning fullt ut behöver bankerna bli större. Den nya sammanslagna banken får en större utlåningskapacitet.
Johan Grevelius, styrelseordförande i Tjustbygdens Sparbank, betonar att det inte är två krisbanker som går samman för att spara pengar.
– Båda bankerna är välkapitaliserade och gjorde starka resultat under förra året. Målet är inte att rationalisera och minska antalet tjänster. Tvärtom kommer antalet anställda att öka. Vi gör den här affären för att kunna växa.
Än är allt inte klappat klart. Från Sparbanksstiftelsen i Västervik finns ett godkännande, men i Åtvidaberg ska samgåendet godkännas av en bolagsstämma i maj.
Den nya banken kommer att ägas till 75 procent av Sparbanksstiftelsen i Västervik, och till 25 procent av en stiftelse som ska bildas i Åtvidaberg.
I Västerviks kommun har Sparbanksstiftelsen använt överskott från Tjustbygdens sparbank till olika lokala projekt. Mats Hasselquist och Johan Grevelius betonar att de möjligheterna inte kommer att förändras med affären. Förhoppningen är snarare att sammanslagningen ska resultera i en starkare bank som kan ge större överskott.
Ägarandelarna speglar hur bankerna är värderade. Båda bankerna är störst på sina hemorter. Sett till antalet anställda är Tjustbygdens sparbank betydligt större, med 68 anställda mot Åtvidabergs 17. Det finns dock en skillnad. Sparbanken i Åtvidaberg köper in mycket av sin administration utifrån. Det tror man ska underlätta när bankerna bildar en gemensam organisation. Det finns inte så många överlappande funktioner.
Affären är på en och samma gång överraskande och väntad enligt Mats Hasselquist. Det har talats i många år om behovet för många små banker att hitta samarbetspartners, men samgåendena har ändå varit få. Kanske för att bankerna än så länge varit lönsamma och klarat sig på egen hand.
Det var banken i Västervik som började sondera bland de mindre bankerna i grannkommunerna. I november fick man napp:
– När vi började samtala med Lena Lyckenvik som är styrelseordförande i Åtvidabergs sparbank kände vi snabbt att vi hade samma värdegrund, säger Johan Grevelius som en förklaring till varför det var Åtvidaberg som blev en partner.
Vi har tidigare berättat att Tjustbygdens sparbank söker en ny vd efter Mats Hasselquist. Det arbetet har försenats något av fusionsdiskussionerna men fortsätter, uppger Tobias Bååth ansvarig för marknad och affärsutveckling på banken.