Överklagar till kammarrätten
Åklagare överklagar att psyksjuk misshandelsdömd får träna på gym i Västervik.
Redan efter några månaders vård ansökte t.f chefsöverläkaren Tomas Svensson vid psykiatriska kliniken i Västervik hos länsrätten om medgivande att få besluta om permission för 25-åringen. Han vill kunna ge 25-åringen permission för att denne regelbundet ska kunna cykla till ett gym i centrala Västervik och träna.
Länsrätten gick den 22 september på Tomas Svenssons linje och överlämnade till honom att ge den 25-årige patienten permission för träning på gym. Delegationen är dock tidsbegränsad till sju veckor och därefter ska en ny prövning göras av länsrätten.
Länsrättens dom uppskattades inte alls av åklagaren Bo Svensson, som nu har överklagat till kammarrätten.
? Visst ska alla slussas tillbaka ut i samhället, men jag tycker inte att det är rimligt att någon ska få permission efter så kort tid. 25-åringen dömdes ju så sent som i mitten av maj, säger Bo Svensson till VT.
? Det har den senaste tiden inträffat många tråkiga händelser där psykiskt sjuka begått hemska saker. Jag har aldrig tidigare överklagat en sådan här dom om permission, men det är ju det allmännas intresse jag ska tillvarata i detta fall.
I och med att åklagaren har överklagat läggs den 25-årige patientens alla permissioner på is tills kammarrätten sagt sitt.
Tingsrätten bedömde att det förelåg en risk att 25-åringen skulle återfalla i allvarlig brottslighet. En sakkunnig läkare som hördes i länsrätten avstyrkte att delegation gavs om permissioner för 25-åringen. Även han tyckte att frågan om permissioner var för tidigt väckt.
Trots detta beslöt länsrätten alltså att säga ja till permissionerna.
Anledningen till att 25-åringen vill börja träna på gym 2-3 gånger i veckan är att han har gått upp i vikt, från 90 till 125 kilo. Han säger sig vilja cykla till gymet, vilket tar cirka en halvtimme i vardera riktningen. Träningen tar sedan 1-1,5 timme.
25-åringen har tidigare haft en farligt kort ?stubin?. Efter behandling med en viss medicin har emellertid 25-åringens lättväckta aggressivitet så gott som helt upphört, enligt ansvariga läkare på psykiatriska kliniken. Under fyra månader på sjukhuset har det inte förekommit en enda incident.
? Det kan i och för sig antas att risken för fortsatt allvarlig brottslighet minskat på grund av den behandling han undergått, men behandlingen har dock pågått under kort tid, säger åklagare Bo Svensson.
? Skillnaden är rätt så stor mellan vistelse på sjukhusområdet och en fri vistelse på stan. Det finns en risk att 25-åringen där hamnar i en situation han inte kan bemästra. Han kan utsättas för provokation eller uppfatta andras beteende som provocerande, säger Bo Svensson som anser att ett medgivande enligt chefsöverläkarens framställan står i strid med de skyddsintressen länsrätten ska beakta.
När är egentligen en psykpatient frisk att skrivas ut, eller tillräckligt frisk för att ges permissioner?
I dag finns det skilda uppfattningar om detta även bland psykiatriöverläkare i landet. Det visade ett reportage i tv-programmet Uppdrag granskning nyligen.
På Karsuddens sjukhus i Katrineholm menar läkarna att det är deras uppdrag att vårda patienten bara tills denne är frisk, oavsett vilket brott som begåtts. Därefter, behandlingen kan ta endast några månader, har de ingen laglig rätt att hålla honom kvar längre.
? Det ligger inte i vårt uppdrag att hålla folk inlåsta så att det ligger i paritet med en tänkt kriminalvårdspåföljd, förklarade överläkare Lennart Edström på Karsudden i Uppdrag granskning.
Ärendet med permissioner för den 25-årige mannen i Västervik har förtur och kammarrätten väntas meddela dom inom någon månad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!