Överklagar kvinnors jobb på väntanstalten

"Jag borde ha anställts på en av dessa tjänster." Mikroskopisk chans till ändring.

Foto: ANDERS LILJEGREN När personal rekryterades till den nya väntanstalten i Västervik kände sig en manlig sökande förbigången av nio kvinnor. Nu har han klagat till Kriminalvårdsstyrelsen och vill ha jobb på en kvinnas bekostnad.

Foto: ANDERS LILJEGREN När personal rekryterades till den nya väntanstalten i Västervik kände sig en manlig sökande förbigången av nio kvinnor. Nu har han klagat till Kriminalvårdsstyrelsen och vill ha jobb på en kvinnas bekostnad.

Foto:

Västervik2005-03-31 00:25
En man känner sig förbigången av nio kvinnor när Kriminalvården rekryterade personal till den nya väntanstalten i Västervik.
Han har nu överklagat till Kriminalvårdsstyrelsen i Norrköping.
- Jag vill att tidigare beslut upphävs/ändras eftersom jag borde ha anställts på en av dessa utlysta tjänster, kräver mannen.
Bo Lundquist som är personalinspektör i Kalmar avfärdar överklagandet:
- Han har inte en mikroskopisk chans till ändring.

Sammanlagt har tre personer överklagat tjänstetillsättningarna av vårdare till väntanstalten. En vänder sig mot att nio kvinnor fick företrädare. De andra två betecknar Bo Lundquist som okynnesklagande utan formell behörighet till tjänsterna.
Den man som drivit ärendet längst, genom att begära in alla ansökningshandlingar och jämföra med sina egna kvalifikationer, blev inte ens kallad till intervju.
- Vi valde personer med erfarenhet av vård och behandling. Kriminalvård av i dag handlar inte bara om att låsa in folk utan även behandla dem.
- Han som klagat har inte en enda dags erfarenhet av vård och behandling.

Totalt tillsattes 55 tjänster, varav 18 kvinnor. Den klagande vänder sig speciellt mot nio kvinnors meriter.
- Jag har bättre sakliga förutsättningar än de förordnade, vilket tydligt framgår av våra ansökningshandlingar.
- Mina ansökningshandlingar, som kunde ha gjorts mycket längre, talar entydigt för att jag har överlägset bättre förutsättningar. Detta är så uppenbart vid en jämförelse att jag behöver inte ens argumentera i sak.
Han menar vidare att det är de sakliga grunderna såsom förtjänst och skicklighet som ska råda vid statliga tjänstetillsättningar. Vidare anser han sig utsatt för indirekt diskriminering.
- Vilket är en kriminell handling i och för sig - med skadeståndsskyldighet.
Han hänvisar vidare till EU:s likabehandlingsdirektiv.
Enligt personalinspektör Bo Lundquist är den klagande chanslös.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om