Övergångställen har inte blivit säkrare
- Jag tror att man glömde bort den gåendes ansvar när det informerades om den nya regeln. Om den gående inte tar ansvar för sitt eget väl så ökar riskerna, säger forskaren Charlotta Johansson.
Den så kallade zebralagen infördes med år 2000. I tydliga och stort upplagda informationskampanjer informerades alla om att bilisterna nu fick större ansvar vid övergångställen. Det var helt enkelt bilistens ansvar att stanna för gående som var på väg att gå över gatan.
Lagens tanke var så klart att göra passagen över vägen säkrare för den gående.
Än så länge har det inte lyckats.
Forskaren Charlotta Johansson vid Luleå tekniska universitet har tillsammans med Lars Leden vid finländska VTT Bygg och transport, undersökt hur det gått. Det är inga uppmuntrande siffror.
Forskarna jämförde polisrapporterade olyckor fem år före den nya lagen och två år efter.
Efter den nya lagen hade risken att skadas vid ett övergångställe ökat med 27 procent för gående och 19 procent för cyklister.
- Jag är inte förvånad över att det är en ökning. Jag trodde kanske inte att den skulle vara så stor, säger Charlotta Johansson som är doktor vid Avdelningen för trafikteknik.
- När lagen kom var jag hoppfull, men snabbt såg man hur framför allt gående började ta för sig mer och nästan se bilisterna som fiender. Det blev inte det samspel som lagen egentligen handlar om.
Redan innan zebralagen infördes kom forskarrapporter som visade att vissa övergångställen var mycket farliga för gående. En viktig orsak var att zebraränderna invaggade de gående i en falsk trygghet. De gående var inte lika uppmärksamma på trafiken vid ett övergångställe som när de korsade en gata utan zebraränder.
Ett beteende som bara tycks ha förstärkts.
- Jag tycker att informationskampanjen inför den nya lagen blev lite sned. Där betonades bara bilistens skyldigheter och de gåendes rättigheter. Men lagen fritar inte den gående från ansvar. Som gående har man fortfarande ansvar för sin egen hälsa. Man får inte bete sig hur som helst bara för att man är vid ett övergångställe.
Ökningen av olyckor i Sverige har jämförts med siffror från Finland. De finska reglerna för övergångställen var i det närmaste identiska med de svenska fram till 2000. Men medan Sverige införde ny lag, lät Finland den gamla vara. I Finland har ingen förändring av antalet olyckor kunnat påvisas.
- Det finns andra länder som infört liknande lagar som Sverige. Där har man också haft en viss ökning i början, men sedan har antalet olyckor minskat igen. Vi kanske får samma utveckling i Sverige, vi får hoppas.
Även antalet fordon som krockar vid övergångställen har ökat dramatiskt. Hela 70 procent i Sverige. Men Charlotta Johansson tror inte att siffrorna säger hela sanningen.
- Nej, jag tror att polisen blivit noggrannare med att rapportera om olyckorna sker vid övergångställen, det gjorde man inte i samma utsträckning tidigare. En ökning har säkert skett, men inte alls så dramatisk.
Studien visar också att övergångställen som byggts om och anpassats för de nya reglerna klarat sig bra. Där har ingen ökning skett.
I stället är det främst övergångställen vid vägar med dubbla filer och lite högre hastigheter som är farliga.
- Höga farter, alkohol och droger är de största riskerna i trafiken, övergångställen skiljer sig inte på den punkten. Om bilisterna kör fort minskar deras chanser att se de gående och vid en krock blir skadorna mycket svårare och oftare dödliga. Om bilisterna kör i 30 minskar riskerna markant och de allra flesta gående överlever en kollision.
I en nyutkommen doktorsavhandling föreslår Charlotta Johansson nya sätt att utforma övergångställen. Detta efter att ha studerat 19 korsningar i Malmö, Borås, Trollhättan och Helsingfors.
- Att sänka hastigheten är det enskilt viktigaste. Helst ska det bara finns ett körfält i varje riktning också.
- Där det inte finns borde man införa en stopplinje på vägen på bra avstånd från övergångstället. I dag finns sådana linjer ibland, men då oftast för nära zebraränderna. Om man i stället flyttar linjen fem meter bort så ger man bilisterna i ytterfilen bättre chans att se de gående och de gående att se bilisten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!