Över 70 anmälda snöröjningsmissar

Vinterns anmälningar och klagomål på snöröjningen hade mellan 1 november och 15 januari uppgått till över 70 stycken. De flesta klagomålen handlar om utebliven snöröjning, eller olägliga snövallar.

Hur många klagomål som kommer på snöröjningen korrelerar med hur många snöfall det sker en vinter. I år har det gjorts 71 felanmälningar mellan 1 november och 15 januari. De flesta handlar om olplogade gator eller gångbanor, samt om snövallar. Driftcheferna på kommunen upplever en ökning av felanmälningar som gäller oplogade gator.

Hur många klagomål som kommer på snöröjningen korrelerar med hur många snöfall det sker en vinter. I år har det gjorts 71 felanmälningar mellan 1 november och 15 januari. De flesta handlar om olplogade gator eller gångbanor, samt om snövallar. Driftcheferna på kommunen upplever en ökning av felanmälningar som gäller oplogade gator.

Foto: Robert Preusse

Västervik2024-01-19 11:37

Snöröjarna har haft en hektisk säsong, med många kraftiga snöfall. Och med snöröjning följer klagomål.

Vi har tittat närmare på hur många felanmälningar som gjorts om snöröjningen de senaste åren – och vad det klagats på.

Vintern 2021-2022 kom det 29 klagomål mellan 1 november och 15 januari. 

Majoriteten av dem, 25 stycken, kom mellan 2 december och 15 december, efter ett stort snöfall där det bland annat kom 40 centimeter snö i Ankarsrum.

• Många klagomål handlade om att snöröjningen uteblivit. 

• Många klagomål handlade också om stora snövallar på eller framför fastigheter.

• I flera fall handlade klagomålen om isiga eller oplogade gångbanor.

Då sköttes snöröjningen av Västervik Miljö och Energi.

Sedan 2022 sköter Kanonaden driften. 

Vintern 2022-2023, samma period som ovan, registrerades 95 felanmälningar.

För ordningens skull ska vi påminna om vilken busvinter förra säsongen bjöd på:

• Först kom en ansenlig mängd snö med start fredagen 18 november. Många hade inte ens hunnit få på vinterdäcken.

• I början av december kom ytterligare ett snöfall, och i början av januari kom ett snöoväder som fick SMHI att utfärda en orange varning.

undefined
I slutet av november 2022 kom en snösmocka som många inte förberett sig på. Däckverkstäderna fick fullt upp med att byta till vinterdäck för bilister som väntat med däckbytet in i det sista.

Så hur ser det ut i år? 

Mellan 1 november 2023 till 15 januari 2024 har det kommit in 71 felanmälningar, varav 9 stycken ännu inte var åtgärdade på kvällen den 17 januari.

När vi tittar närmare på de senaste tio felanmälningarna går trenden igen: 

• Gång- och cykelbanor är inte plogade eller sandade. 

• Det har plogats upp snövallar på fastigheter, utfarter eller parkeringar. 

I övrigt handlar flera klagomål om utebliven snöröjning på parkeringar och gator.

undefined
Många felanmälningar handlar om oplogade gång- och cykelbanor. Driftansvariga på Västerviks kommun säger att det "kan finnas behov av intrimning av hur prioriteringarna utförs i vissa områden", gällande snöröjning av gång- och cykelbanor.

Driftledare Magnus Peterson och driftchef Mikael Sjöblom på samhällsbyggnadsenheten instämmer i att klagomål ofta handlar antingen om utebliven snöröjning, eller att snö lämnats på besvärliga ställen. 

Samtidigt påpekar de att snövallar framför garageuppfarter inte bryter mot det upphandlade avtalet, även om de förstår att det skapar olägenheter. 

– Att det lämnas kvar vallar vid sidan av gatan kan ibland vara ofrånkomligt, även om vi vet att de allra flesta snöröjare anstränger sig för att vinkla plogbladen så att vallar vid uppfarter undviks om det är praktiskt möjligt, svarar de i ett mejl.

De fortsätter:

– När det gäller gång- och cykelvägar så har vi också en bild av det kan finnas behov av intrimning av hur prioriteringarna utförs i vissa områden.

undefined
Det är inte lätt att hinna med som snöröjare, och driftcheferna på Västerviks kommun informerar om att invånare kan hjälpa till genom att inte parkera sin bil på gatan, samt respektera de p-förbud som finns.

Måndagen 15 januari kom det dubbelt så mycket snö som prognoserna hade angivit. Hårda vindar försvårade snöröjningen. Med det i åtanke skriver Magnus och Mikael att snöröjningen "fungerade ungefär som den ska". 

De skriver att de inte gjort någon jämförelse mellan olika år ännu, men att de upplever årets felanmälningar som normala. 

De upplever dock fler anmälningar om utebliven snöröjning.

– Något fler missade gator och vägar än tidigare, vilket kan höra ihop med att vi har en ny leverantör. Vi har dock inte gjort analys vad det beror på ännu.

De påpekar samtidigt att Kanonaden arbetar under ett tillfälligt driftavtal, som övergår till det riktiga upphandlade avtalet 1 februari. 

– Så vi är fortfarande i starten av vårt samarbete med snöröjning och det kommer att behöva utvecklas under hela kontraktstiden.

Tidigare i veckan sa Anders Norell, projektchef på Kanonaden, att de körde full styrka för att hinna med att röja all snö som kom under måndagen. Full styrka innebär mellan 40 och 50 förare med fordon i hela kommunen. 

– Problemet var också att det blåste så mycket. Vi röjde de prioriterade gatorna och kunde börja på lokalgatorna, men eftersom det fortsatte att snöa och blåsa så fick vi avbryta och ploga om de prioriterade vägarna, det snöade igen nästan direkt. Det är lite svårt för medborgarna att förstå, de tror ju då att vi inte har varit där och kört.

– Och det har vi klarat. Men det är klart att vi kan ha missat en gata, det kan vara fel på de kartor vi får, det kan hända något med utrustningen. Man måste tänka på att det är mycket som ska ske under kort tid. Vår arbetsledare fick över 100 samtal igår, det är ett intensivt arbete som alla utfört.

Kanonaden har enligt avtalet har 24 timmar på sig att klara av röjningen på lokalgatorna, och det är räknat från när det slutar att snöa.

Magnus Peterson och Mikael Sjöblom tillägger att invånare kan hjälpa snöröjare genom att inte parkera sina bilar på gatorna, samt respektera de parkeringsförbud som finns. 

Undersökningen

Vi bad om statistik på antalet klagomål gällande snöröjningen mellan 1 november och 15 januari, för de senaste åren. 

Felanmälningar leder antingen till en åtgärd, en återkoppling till felanmälaren, eller till information till en handläggare. 

Det är vanskligt att jämföra snöröjningen från år till år. Vissa år har det varit plusgrader större delen av december. Vissa år har snön vräkt ner i vad som känns som veckor i sträck. Och vissa år dröjer snön med sin ankomst till februari.

Vi jämför därför bara årets siffror med de två föregående åren, då det faktiskt kom ett par snöfall under det utvalda datumspannet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!