Just nu bygger kommunen nya entréer och breddar en gång- och cykelväg i Stadsparken. Vid grävarbetet stötte kommunens entreprenör Kanonaden på något oväntat. En gammal krigsbranddamm – alltså en underjordisk bunker, fylld med vatten.
Dammen byggdes på 1950-talet för att räddningstjänsten ska ha vatten att släcka bränder med om det kommunala vattenledningsnätet skulle slås ut.
– Det är ett uppgjutet rum under jorden, som är 3,5 meter djupt, berättar Andreas Aronsson, arbetsledare på Kanonaden.
Bunkern rymmer 400 kubikmeter vatten, vilket motsvarar ungefär 40 tankbilar. Dammen stod inte utmärkt på någon av de ledningskartor som kollas innan spaden sätts i jorden.
Vad ska ni göra med den?
– Man kommer att förstärka och se till att det finns ett lock som går att komma åt. Men det påverkar inte själva bunkern, vattnet kommer finnas kvar.
Räddningstjänsten är väl medveten om att det finns sådana här dammar runt om i kommunen. Roger Landelius, specialisthandläggare inom förebyggande brandskydd, berättar att kommunerna fick statliga bidrag för att bygga dem efter andra världskriget. De märktes ut tydligt med skyltar – men i de flesta fall har skyltarna försvunnit.
I arkivet har dock kommunen hittat en lista på var åtta-nio dammar ska finnas.
– Där står det att det ska finnas en i Stadsparken. Men vi tror att det kan finnas två. Kullen med hjärtat känns omotiverad, varför är den där? Där finns nog ytterligare en.
Även på Karstorpsområdet och vid Welux har gamla krigsbranddammar hittats. Det ska finnas dammar ute på landsbygden, och möjligtvis en på Gertrudsvik. Det kluriga är att hitta deras exakta positioner. Det finns koordinater, men i ett gammalt koordinatsystem som måste konverteras till dagens.
Ett annat problem är att kommunen ofta sålt marken där dammarna ligger.
– På Karstorp hade kommunen sålt marken till ett skrotföretag och fick köpa tillbaka den.
En krigsbranddamm fanns på sjukhusområdet, men var i vägen när det skulle byggas nytt psykiatrihus. Den togs bort, mot att sjukhuset såg till att ha samma mängd vatten tillgängligt på annat sätt.
Har dammarna använts någon gång?
– Nej, vi har ju inte haft något krig eller stora bränder när vattentornet varit tomt. Det här är en beredskap som vi ska ha, enligt direktiv från MSB. Det ingår i kommunens krisberedskap och har aktualiserats i det nuvarande säkerhetsläget.