Han föreslår invandring av arbetskraft

"Tusen invandrade personer skulle lösa vårt behov". Det kontroversiella utspelet kom på Tillväxtdagen från Harald Hjalmarsson (M).

Harald Hjalmarsson (M) kom med ett oväntat utspel i den korta paneldebatten på Tillväxtdagen.

Harald Hjalmarsson (M) kom med ett oväntat utspel i den korta paneldebatten på Tillväxtdagen.

Foto: Christer Andersson

Västervik2022-06-01 21:00

När den korta paneldebatten inför valet nästan var slut kom Harald Hjalmarsson (M) med ett överraskande utspel. Som en lösning på det stora arbetskraftsbehovet presenterade han för första gången utanför partigruppen ett oväntat förslag.

– Västervik skulle kunna bli unikt i Sverige, genom att ta hit tusen arbetsklara personer som kan gå rakt in och börja jobba. Ukrainska flyktingar är ett väldigt bra exempel. Det skulle göra dubbel nytta. Behovet är uppenbart. Företagen skriker ju efter arbetskraft. Därför kan man pröva en ny modell, en Västerviksmodell där kommunen och företagen samarbetar med Migrationsverket. Vi skulle kunna lösa boende på olika håll, svenskundervisning, skola och arbete, sa Harald Hjalmarsson efter paneldebatten.

Brukar inte moderaterna ha en mer restriktiv hållning till invandring?

– Det är möjligt att jag och partiet inte går helt i takt i den frågan. Jag uttalar mig för Västerviks behov. Vi behöver tänka nytt och borde vara mer aktiva med att fylla på genom arbetskraftsinvandring. Det skulle lösa mycket, svarade Hjalmarsson som då och då träffar Ulf Kristersson (partiledaren) och bland annat diskuterar kompetensbrist.

En annan fråga Harald Hjalmarsson fortsätter driva är att Västervik borde byta Småland mot Östergötland.

– Vi har tappat 50 års tillväxt i infrastruktur. Vi har jobbat för det här bytet i tio år. Frågan borde bli kommunal folkomröstning i valet i höst, om nu östgötarna vill ha oss.

Deltagarna på Tillväxtdagen var inne på Hjalmarssons linje, med siffrorna 63–27 i mentometertryckningen.

Däremot ställde sig Sverigedemokraternas Dan Larsen mer tveksam och ville först se mera utredning för att få ett bättre beslutsunderlag.

Debattformatet var väldigt kort. Efter 30 sekunder avbröts talarna av en signal.

– Det är bra att det är rappt, för er i auditoriet. Men egentligen skulle jag vilja utveckla mycket mera. 

I sista frågan diskuterades hur partierna skulle vilja styra kommunen efter valet i höst. Harald Hjalmarsson konstaterade att motsättningarna mellan partierna här är inte lika stora som på riksplanet, till exempel mellan Moderaterna och Socialdemokraterna.

– Visst är det så att det går lättare att komma överens i en mindre stad som Västervik. Vi har bra samarbete här, sa Hjalmarsson.

I debatten fanns också företrädare från Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Westerwikspartiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!