När pandemin slog till med full kraft i början av 2020 varnade polisen för att vissa brott skulle kunna öka. Till en början minskade dock antalet upprättade anmälningar nationellt, framför allt misshandelsfall och inbrott.
Men när hela fjolårets siffror för Västerviks kommun sammanställts så visar det på något annat. 2019 anmäldes totalt 2 880 brott – 2020 var siffran 3 158, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.
En ökning med 10 procent.
– Att titta på statistik och följa utvecklingen gör vi löpande för att kunna skapa oss en lägesbild, säger kommunpolis Viktor Haglind.
I kommunen anmäldes förra året 281 fall av misshandel – vilket är en ökning med hela 57 fall jämfört med 2019.
Bryter man ner siffrorna syns en tydlig trend när det handlar om misshandel och pandemi. Antalet anmälda misshandelsfall mot kvinnor i partnerrelation har ökat från 31 till 50 anmälningar. Om man jämför samma siffror för män så har även dessa anmälningar ökat – om än mer blygsamt. 2019 anmälde åtta män att de blivit misshandlade av sin partner – 2020 hade siffran ökat till elva.
– Vi har troligtvis ett stort mörkertal när det kommer till våld i nära relation. Dessa brott har ökat sedan 2017 och det är alltid svårt att svara på om det är anmälningsbenägenheten som gått upp eller själva våldet. Efter metoo har vi sett en kraftig ökning.
Med stängda nattklubbar, inställda konserter och mindre rörelse i centrum kan man tänka sig att våldsbrotten utomhus skulle ha gått ner – men även där ökade anmälningarna. Den allra vanligaste anmälningen rör misshandel mot en man i offentlig miljö där offer och gärningsman är obekanta – och det är något som förvånar Haglind.
– Jag kan faktiskt inte svara på vad det beror på. Det är något som förvånar mig. Vid nattklubbar och evenemang finns serveringstillstånd, serveringsansvarig och ordningsvakter som skapar kontrollerade miljöer. Och dessa kontrollerade former av tillställningar minskade ju under året. Festandet kanske har gått ner, men det festandet som varit kan ha skett där det funnits mindre kontroll.
Även anmälningar som rör skadegörelse sköt i höjden under pandemiåret. 2019 anmäldes totalt 281 fall av skadegörelse – 2020 var siffran hela 422. Viktor Haglind tror att det kan bero på att fritidsgårdar, idrottsträningar eller andra kvällsaktiviteter för ungdomar inte varit tillgängliga.
– Jag tror att det har att göra med en brist på aktiviteter för unga.
Även inbrotten ökade under 2020, trots att pandemin gjorde det svårare för utländska ligor, som står för en stor del av dessa brott, att ta sig in i landet. Men enligt Haglind kan inbrottsstatistiken förändras mellan åren – beroende på att ett fåtal aktiva gärningspersoner står för en stor del av inbrotten.
– En enstaka person kan generera flertalet brott på en kort tid.
I början av året valde polismyndigheten att stoppa rutinmässiga utandningskontroller på grund av pandemin. Det har dock varit tillåtet med fordonsstopp vid misstanke om brott. Men att polisen i Västervik genomfört rekordfå utandningskontroller syns inte speciellt mycket i statistiken.
– Jag är faktiskt förvånad över att det inte är en större minskning. Det tyder på att vi får en hel del av våra träffar genom ett mer riktat arbete.