Ovanligt många unga dömda för narkotikabrott

I mångt och mycket följer Västervik landets narkotikatrender. Men på en punkt sticker kommunen ut – antalet narkotikadömda 15-åringar. En möjlig orsak? Polisen riktade arbete. "Vi har varit måna om att ingripa mot unga så de kan få hjälp", säger Viktor Haglind på Västervikspolisen.

Viktor Haglind, chef för områdespolisen i Västervik, tror inte att Västervik sticker ut när det gäller vilken nakotika som brukas. Statistiken visar, föga förvånanden, att cannabis är vanligaste drogen i kommunen.

Viktor Haglind, chef för områdespolisen i Västervik, tror inte att Västervik sticker ut när det gäller vilken nakotika som brukas. Statistiken visar, föga förvånanden, att cannabis är vanligaste drogen i kommunen.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2023-03-06 06:00

SVT Nyheter har sammanställt samtliga tingsrättsdomar mellan januari 2021 och augusti 2022 där den åtalade dömts för ringa narkotikabrott. Kartläggningen visar att cannabis fortsatt är den överlägset mest använda drogen, före amfetamin och kokain. Medelåldern bland narkotikadömda i Sverige hamnar på 29 år och majoriteten har snittinkomst på högst 25 000, många av de dömda har dock ingen inkomst alls.

Att jämföra brottsstatistik mellan olika platser är komplicerat, och ibland rent missvisande. Anmälningsbenägenhet, polisens riktade insatser och en rad andra faktorer kan påverka statistiken utan att visa på faktiska skillnader i brottslighet. Narkotikabrott är extra svårtolkat därför att det saknas ett brottsoffer, vilket gör mörkertalet stort. Men av sammanställningen framgår att Västervik i mångt och mycket följer den nationella trenden. 73 procent av alla domar under perioden rörde cannabis. Medelåldern bland dömda låg på 26 år och inkomsten var i många fall betydligt lägre än 25 000 kronor.

– Jag tror inte att Västervik sticker ut i större utsträckning. Hasch är vanligt. Även kristall, alltså 3-CMC, och tramadol är vanligt. Det är inte bara dem man tänker som missbrukare som använder narkotika, det är många människor som använder narkotika och driver den marknaden, säger Viktor Haglind, chef för områdespolisen i Västervik.

undefined
73 procent av alla narkotikadomar i Västervik mellan januari 2021 och augusti 2022 rörde cannabis. Medelåldern bland de dömda låg på 26 år och inkomsten var i många fall betydligt lägre än 25 000 kronor.

Det som dock sticker ut i Västervik handlar om straffsystemets yngsta lagöverträdare – 15-åringarna. Under perioden januari 2021– augusti 2022 dömdes totalt sex stycken 15-åringar för narkotikarelaterad brottslighet i Västervik. I Vimmerby var siffran noll. Likaså i Oskarshamn och Valdemarsvik. Faktum är att Västervik har fler dömda 15-åringar jämfört med storstäder som Örebro, Västerås, Helsingborg, Linköping och Norrköping.

Sex domar är i sammanhanget en blygsam siffra som kan bero på rent slumpmässiga orsaker, men Västervik sticker trots allt ut. Viktor Haglind har sin teori om varför.

– Med just narkotikabrott så handlar det mycket om hur vi på polisen jobbar med ett visst problem. Det kan i efterhand ge utslag på statistiken. Men vi har inriktat arbetet och varit måna om att ingripa mot unga som brukar narkotika för att de ska kunna få hjälp. Så det är inte konstigt om vi har den typen av statistik.

undefined
Viktor Haglind, chef för områdespolisen i Västervik, tror inte att Västervik sticker ut när det gäller vilken nakotika som brukas. Statistiken visar, föga förvånanden, att cannabis är vanligaste drogen i kommunen.

Västervik följer också den nationella trenden när det handlar om narkotikatyper. Cannabis står för majoriteten av domarna rörande ringa narkotikabrott, därefter toppas listan av amfetamin och kokain. Medelåldern bland dömda i Västervik ligger på 26 år, men för cannabis är siffran något lägre – 23 år. Medelåldern för amfetamin och kokain är betydligt högre – 33 respektive 39 år. Medelåldern är absolut lägst bland domar rörande tramadol och alprazolam.

Enligt Viktor Haglind kan den psykiska ohälsan i samhället vara en orsak till att just dessa substanser är vanligare bland unga.

– Jag har inte analyserat detta så jag kan inte svara exakt. Men vi får signaler från olika aktörer att det finns en psykisk ohälsa bland unga. Det skulle kunna hänga ihop med att de självmedicinerar. Jag har dock inte kollat på det sambandet i Västervik, men jag vet att den psykiska ohälsan är ett problem bland unga.

undefined
Enligt statistiken är medelåldern bland brukare lägst för tramadol och alprazolam. Enligt Viktor Haglind kan den psykiska ohälsan bland ungdomar vara en orsak.
Cannabis vanligast

73 procent av alla narkotikadomar i Västervik mellan januari 2021 och augusti 2022 rörde cannabis. 

Medelåldern bland de dömda låg på 26 år och inkomsten var i många fall betydligt lägre än 25 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!