Mellan 2014 och 2019 rörde sig antalet anmälningar mellan 7 och 11 stycken per år. Anmälningarna har lämnats till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI), och rör mäklare i Kalmar län.
Förra året sköt statistiken i höjden – hela 29 anmälningar registrerades. Enligt FMI:s register gäller anmälningarna framförallt lockpriser, men även orsaker som budgivning, diskriminering och bristande kommunikation från mäklaren finns representerade.
– Lockpris innebär att mäklaren sätter ett väsentligt lägre pris än det man tror att fastigheten är värd, eller ett pris som säljaren inte är beredd att sälja för, förklarar Anders Astonsson, kommunikationsansvarig på FMI.
Han fortsätter berätta om budgivning, som kan innebära att en person upplevt att hen inte fick lämna sitt bud. Mäklarens roll är att vidarebefordra buden som kommer till säljaren tills kontraktet är påskrivet.
– Det kan också bero på missförstånd. Säljaren bestämmer alltid i slutändan, säger Astonsson och förklarar vidare:
– När det gäller bristande kommunikation från mäklaren sker det ofta i samband med budgivning. Det kan innebära att mäklaren är svår att få tag på.
Han tror att pandemin kan vara en orsak till de ökade anmälningarna om lockpriser, bland annat.
– En teori, om jag får spekulera, är att det blir allt lättare för konsumenter att sätta sig in i sina rättigheter och mäklarens ansvar eftersom det finns mycket tillgänglig information och det är lätt att skicka in en anmälan.