– Nivåerna är mycket goda. Vi ligger på nära maxnivåer, men skulle det slå om och vi får en torrperiod så sjunker nivåerna väldigt fort.
Det säger Ruben Öberg som är utvecklingschef på Västervik miljö och energi när vi når honom på telefon.
– Det har varit en ovanligt nederbördsrik höst, vinter och även vår. Sen har våren varit ganska kylig med liten avdustning från våra ytvattentäkter. Jag började jobba här 2011 och under de här åren har det aldrig varit så här gott om vatten.
I fjol införde kommunen bevattningförbud den första juli och i slutet av augusti var vattennivåerna fortfarande låga trots en del regn.
– Vi kommer inte att besluta om bevattningsförbud i närtid. Förutsättningarna just nu ser väldigt goda ut. Men det finns alltid en risk. Om det blir torka och väldigt lite nederbörd så sjunker nivåerna väldigt fort, främst i våra ytvattentäkter, säger Ruben Öberg.
Hur ska man tänka som privatperson, nu när vi har så gott om vatten. Kan man använda mer?
– Nej, det är dricksvatten, ett värdefullt vatten. Man ska alltid tänka på hur man använder dricksvatten. Man kan ju fråga sig om man ska vattna gräsmattan med ett högkvalitativt livsmedel. Det känner jag mig väldigt tveksam till.
Västerviks kommun har totalt 16 vattenverk och tar vatten från fyra ytvattentäkter och tolv grundvattentäkter. Ytvattentäkterna är Hjorten utanför Västervik, Ryven vid Överum, Rummen vid Gamleby och sjöarna Axsjön och Kannsjön nordost om Ankarsrum.