Ovanlig punkt på dagordningen
Ungdomar debatterade egna motioner. Formerna klarnade efterhand.
40 åttonde- och niondeklassare från kommunens olika skolor hade kommit för att debattera de 24 motioner de lämnat in till ungdomsfullmäktige. En efter en lästes de upp från talarstolen.
Formen skulle så mycket som möjligt likna ett "riktigt" fullmäktige. I vanlig ordning lämnade därför kommunfullmäktiges ordförande Ingegerd Karlsson ordet fritt efter att motionerna presenterats.
Och visst var det en ovanligt debattglad skara som hade samlats i Blackstad bygdegård på torsdagen. Många av de unga ombuden gjorde sina röster hörda, men undvek ändå de långrandiga debattinlägg som ibland kan förekomma i politiska sammanhang.
Åbyskolans Keith Lindholm var först ut i talarstolen. Därifrån läste han upp en motion som yrkade på ökade anslag till skolan.
Anton Övling från Norra högstadiet valde att yrka bifall till motionen på följande självklara vis:
-Jag kan tänka mig att alla här tycker att motionen är bra. Jag är i alla fall för den.
Fullmäktiges ordförande Ingegerd Karlsson fann övrig diskussion överflödig och klubbade snabbt igenom förslaget.
Därefter blev det lite krångligare. Elin Lönn från Ankarsrums skola redogjorde för en motion där hon bland annat yrkade på att skolan skulle tillföras mer resurser och fler lärare.
Där fanns skilda åsikter i frågan. David Gustafsson från Ankarsrums skola tyckte till exempel inte att kvaliteten i skolan handlar om antalet lärare.
Borde vi inte satsa på mer kvalificerade och kompetenta lärare i stället? frågade han sig.
Förslagen ställdes mot varandra och Ingegerd Karlsson såg sig nödsagad att ge eleverna en kort lektion i hur man går tillväga när man inte är överens om vilket förslag som flest stöder.
Nu ska ni skrika "votering", uppmanade hon och lät ordförandeklubban hänga kvar i luften extra länge.
Så småningom blev formerna klarare och alla motioner behandlades på exakt utsatt tid.
Skolmaten var ett kärt debattämne med många infallsvinklar. Ombuden röstade bland annat igenom yrkanden på höjda anslag till skolmaten, bättre hantering av den vegetariska kosten och trevligare matsalar.
Andreas von Kern från Åbyskolan föreslog att de ökade anslagen skulle kunna användas till fräschare sallader och alternativa måltidsdrycker. Dessutom önskade han dessert efter maten.
Desserter skulle lyfta upp maten. Man skulle få något att se fram emot och fler skulle nog ta sig till matsalen, menade han.
De flesta ombud var överens om att bussar, tåg och allmänna kommunikationer borde bli bättre. Dessutom röstades flera förslag om att inrätta fler kaféer för ungdomar, igenom.
Ibland hettade debatten till ordentligt. Det gällde framför allt motioner om elevernas fritidsaktiviteter. Magnus Karlsson från Överumsskolan 1yrkade på bättre öppettider på fritidsgården och fick genast mothugg av Elin Lönn från Ankarsrums skola.
-Jag tycker ärligt talat att de ska vara glada att de har en fritidsgård. Här i Blackstad har vi ingen. I så fall borde man öppna fritidsgårdar lite varstans, tyckte hon.
Argumentet gav tydligen effekt. Vid voteringen röstade 20 av de 40 ledamöterna för avslag på motionen, medan tolv avstod. Bara åtta röstade ja.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!