Ovanlig hönsras på Kulbacken
Tuppen sträcker på sig och flaxar med vingarna . Han lutar huvudet bakåt och burrar upp de praktfulla fjädrarna. Och tar ansats för att skråla kuckelicku. Han tillhör Kindahönan som är en av Sveriges mest hotade hönsraser.
Tam tupp. Mia Olsson, ekolog på Naturum, sköter om Kindahönorna på Västerviks museum.
Foto:
- Det finns bara cirka 200 Kindahönor kvar i hela Sverige. Här har vi ett tiotal som fungerar som en genbank för arten, säger Mia Olsson, ekolog på Naturum.
Genbanken här innebär att hönorna garanterat inte är uppblandade med någon annan ras. De ska hållas separerade från andra hönsraser så att de fortsätter vara rasrena. För att undvika inavel byter man till exempel en tupp från en annan genbank.
Mia Olsson lyfter upp en av de grannaste tupparna i knät. Han är tam och verkar trivas bra i hennes famn. Den poserar framför kameran och verkar trivas med uppmärksamheten. Och uppmärksamhet är just vad en utrotningshotad art behöver få.
- Vi skaffade hönorna därför vi ville göra människor medvetna om att rasen faktiskt finns, många vet inte ens om att den existerar, säger hon.
Kindahönan är en gammal hönsras med typiska lantdrag och kommer från Kindabyggden i Östergötland. Rasen utmärker sig genom att hönsen har fjäderbeklädda ben, en lustig kam och att den oftast är svartfärgad.
Mia berättar att lantrasen har en liten annorlunda bakgrundshistoria.
- Runt 1950 fick en man vid namn Hans Ottosson i Västra Harg några höns från en man i 80-års åldern, som var boende i skogen i Västra Eneby socknen. Det är de hönsen som utgör grunden i artens genbank.
Museets höns går utomhus året runt och spatserar oftast fritt omkring på gräsmattan i samlad trupp. Men i dag hålls de bakom hönsnätet eftersom kycklingarna är ett enkelt byte för rovfåglar. Här har de ett litet hus där de lägger ägg och sover om nätterna.
Kindahönorna pickar ivrigt på marken i jakt på mat. Dagen till ära ligger det några vildäpplen på gräset som de kalasar på. De äter nästan allt, men när det är riktig fest bjuder Mia dem på kokad pasta.
- Det är deras favoritmat, de tror nämligen att pastan är maskar, skrattar hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!