Ovaccinerade ska få direktbrev från regionen

De 30 000 ovaccinerade i region Kalmar ska snart få direktadresserade brev från regionen, som nu kan använda sig av vaccinationsregistret. Det var SVT Småland först med att berätta.

Snart ska ovaccinerade få brev av regionen.

Snart ska ovaccinerade få brev av regionen.

Foto: Jeanette Bergström

Västervik2021-09-14 10:06

– Vi försöker på alla sätt nå ut och minska tröskeln för de som ännu inte vaccinerat sig, berättar Marie Ragnarsson som är vaccinsamordnare i Region Kalmar län.

Att region Kalmar nu vänder sig direkt till ovaccinerade beror på att regionerna nu fått klartecken från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, tidigare SKL.

Tidigare har regionerna gjort bedömningen att det inte varit möjligt att använda sina egna register för att hitta ovaccinerade och kontakta dem - eftersom det saknats en etablerad vårdkontakt. 

Förra veckan gav dock SKR:s jurister tummen upp till metoden, och vaccinsamordnare Marie Ragnarsson berättar att kommunikationsavdelningen jobbar med att ta fram ett utskick. Man har ännu inte tagit ställning till om brevet ska innehålla ett erbjudande om en bokad tid, eller ett erbjudande om drop-in.

– Vi kommer att göra det stegvis. I första skedet kommer vi att skicka brev till ett område där det är lägre vaccinationsgrad, och sedan ta lärdom av det, säger Ragnarsson. 

Finns det några mönster hos de som ännu inte vaccinerat sig? 

– Vi har lägre vaccinationsgrad hos yngre: bland de över 60 år har över 90% vaccinerat sig, bland de som är under 40 år ligger andelen på drygt 80 procent, säger Ragnarsson. 

10 september hade 86% av 50–59åringarna vaccinerat sig, och bland 40–49-åringar 81 procent. I gruppen 30-39 år har 74 procent antingen vaccinerat sig eller bokat tid och för 18-29-åringar rör det sig om 68 procent. För de i gruppen 16-18 år så handlar det om 65,7 procent. Detta enligt Region Kalmars statistik. 

Marie Ragnarsson berättar att det är fler män än kvinnor som är ovaccinerade, och att färre vaccinerat sig i områden där inkomst- och utbildningsnivån är låg. Man har också sett att de som lever i ett digitalt utanförskap, och till exempel saknar tillgång till internet, vaccinerat sig i lägre utsträckning - trots att man inte behöver använda e-legitimation för att boka en vaccinationstid. 

Utskicken görs alltså för att sänka tröskeln för de som ännu är ovaccinerade. 

– Det är viktigt att man förstår vikten av att vaccinera sig. Varje spruta är positiv, och det går sakta framåt. Det är många olika pusselbitar vi gör för att öka vaccinationsgraden, och varje bit är lika viktig, säger Ragnarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!