Otydliga regler gör många till fuskare
En mormor som passar sina barnbarn och får en liten summa pengar i betalning. En son som bygger om sina föräldrars sommarstuga och tar betalt för arbetet. Och en datatekniker som reparerar grannens dator och får några hundralappar i ersättning.
Det är exempel på situationer där reglerna säger att skatt ska betalas. Men, konstaterar Skatteverket i rapporten "Svartköp och svartjobb i Sverige", bara en mycket liten andel av svenska folket känner till vilka regler som gäller.
- Enligt skattelagstiftningen ska praktiskt taget allt lagligt arbete beskattas från första kronan och ingen personkrets är uttryckligen undantagen, skriver Skatteverket i rapporten.
Av de personer som Skatteverket tillfrågade svarade 93 procent att de inte anser att mormodern ska betala skatt. 74 procent ansåg att sonen inte behöver betala skatt och 81 procent att datateknikerns arbete inte är skattepliktigt.
- Men även om det är fusk att inte betala skatt om någon passar ens barn för en hundralapp en kväll så är det inte de här personer vi i första han vill komma åt, utan de företag och personer som systematiskt bryter mot reglerna och undanhåller stora summor från oss, säger skatteinformatören Claes Petersson på Skatteverket i Västervik.
Varje år förlorar staten omkring 120 miljarder kronor i skatteintäkter på grund av svartjobbare. 800 000 personer beräknas jobba svart varje år - en siffra som motsvarar 13 procent av befolkningen i åldern 18 till 74 år. Sammanlagt handlar det om 66 400 helårsarbeten som går förlorade.
- Jag tror inte folk är medvetna om hur stora summar det egentligen handlar om. Därför måste vi bli bättre på att informera, säger Claes Petersson.
Rapporten från Skatteverket visar också att vart femte hushåll köpt tjänster svart. Framförallt är det villaägare med hög inkomst och yngre personer som anlitar svartjobbare. Skälet som ofta anges är att personer i ledande ställning bryter mot reglerna i samhället, och att det därför är fritt fram för alla att göra det.
Dessutom visar rapporten att 80 procent av allt svartarbete utförs åt nära släktingar, vänner, arbetskamrater och grannar. Endast tio procent utförs åt personer som svartjobbaren inte känner.
Flest svartarbetare finns bland facklärda arbetare, som frisörer, bilmekaniker och hantverkare. Men även privata tjänstemän, studerande och arbetare utan yrkesutbildning finns bland de kategorier som i större utsträckning svartjobbar. Däremot är det bara ett fåtal av pensionärerna och de arbetslösa som arbetar svart, visar rapporten.
- Uppfattningen att arbetslösa skulle vara en grupp som är överrepresenterad bland dem som utför svartarbete får inte stöd i undersökningen - tvärtom, skriver Skatteverket i rapporten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!