Det berättar Moa Kronståhl Pil, franchisetagare och fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Västervik.
– Min känsla är att det har blivit vanligare med den här typen av affärer, det vill säga med objekt som inte kommer ut på våra sajter eller sidor som Hemnet.
– Det kan bero på att säljare och köpare har blivit mer medvetna men också i större behov av vägledning på bostadsmarknaden. En annan faktor är att vi mäklare nästan alltid följer upp de budgivare som inte vunnit en budgivning och försöker se om vi har något annat boende som vi kan matcha deras önskemål med, ett pusslande helt enkelt.
Det är med andra ord en kombination av flera faktorer som bidragit till utvecklingen, menar Moa Kronståhl Pil.
Ulf Sjöholm, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, har ingen statistik över hur många affärer som görs utan att objekten först kommit ut på marknaden och på sajter som Hemnet.
Men på senare år har det blivit vanligare att objekt som lagts ut på vad förmedlingen kallar "Försprång" sålts väldigt fort. "Försprång" innebär att fastighetsförmedlingen värderar, fotograferar, förbereder dokumentation och lägger ut bostaden som en kommande försäljning på sin hemsida.
– Men den här utvecklingen har avtagit lite grand i och med att marknaden blivit osäkrare och tuffare det senaste året. Det har ju blivit svårare för många att fatta beslut om stora kostnader som bostadsköp. Man tar längre tid på sig innan man bestämmer sig, säger han.
Han menar i likhet med Moa Kronståhl Pil att kunderna blivit mer förekommande eller om sig och kring sig om man så vill.
– Husspekulanter kan till exempel ringa och fråga om man inte har något att plocka fram ur byrålådan. Det vill säga, om man kan tipsa om objekt som ännu inte kommit ut på marknaden.
Christin Wahlman, Svensk fastighetsförmedling, har inte heller några siffror över hur många bostäder bolaget förmedlar som aldrig kommer ut på Hemnet och/eller liknande sajter.
– Det vanligaste förfarandet är att bostaden läggs ut på vår egen sajt och på Hemnet, det vill säga den traditionella vägen. Men en del säljare vill inte att bostaden ska läggas ut publikt.
Hennes känsla är att det på senare år blivit något vanligare med sådana affärer, det vill säga utanför marknaden. Och i likhet med kollegorna menar hon att man som mäklare nu jobbar mer aktivt med att matcha spekulanter och säljare.