Östra Akademin får svidande kritik
Den fristående gymnasieskolan Östra Akademin i Västervik får svidande kritik efter inspektion av Skolverket. Skolan klandras på en rad punkter. - Ja, det är en omfattande kritik, säger Gun Bystedt-Nordqvist, undervisningsråd på Skolverket.
Det var i slutet av april som Skolverkets inspektörer besökte Östra Akademin för att tala med elever, skolans personal, föräldrar och rektor. I den samlade bedömningen gör inspektörerna tummen upp för ett väl fungerande värdegrundsarbete.
- Eleverna visar varandra respekt och känner tilltro till skolans personal. Skolan har möjlighet att organisera en gymnasieskola där utgångspunkten är varje elevs förutsättningar och individuella behov. Denna möjlighet har inte utnyttjats beroende på en bristande organisation och en otydlig ledning, skriver inspektörerna.
Men sedan kommer uppräkningen av områden där bristerna är så stora att de snarast måste åtgärdas.
Skolan brister i att ge eleverna stöd i samtliga ämnen
Skolan upprättar inte åtgärdsprogram
Betyg utfärdas inte efter avslutad kurs
Skolans kvalitetsredovisning uppfyller inte förordningens krav
Skolan erbjuder inte undervisning som minst motsvarar den garanterade undervisningstiden.
Andra brister som på längre sikt behöver förbättras är bland annat ökad kännedom om utbildningsmålen, bättre rutiner för betygssättning, fler lärare med behörighet, bättre samverkan mellan lärare i olika kurser samt åtgärdsprogram för bättre närvaro bland eleverna.
Inspektörerna ger alltså en del positiva omdömen om skolan. De upplevde vid besöket att eleverna var "öppna och frimodiga". Så här skriver de:
- Enligt rektor, elever, lärare och föräldrar är skolan en trygg miljö och det förekommer inga trakasserier eller någon form av mobbning. Man visar varandra respekt och det råder ett tillåtande klimat.
Resultaten från de nationella proven för årskurs ett läsåret 2005/06 visar att 72 procent av eleverna nådde minst godkänt i Engelska A, men bara 40 procent i Matematik A. 33 procent av eleverna i Matematik hade inte avslutat sin kurs.
- Anmärkningsvärt är att det i kursen Engelska A saknas betygsunderlag för 20 av 67 elever, skriver Skolverket.
Inspektörerna bedömer att att skolan brister i att sätta betyg i enlighet med bestämmelserna, vilket måste åtgärdas.
En annan sak som kritiseras är den låga närvaron vid skolan.
Undervisningsrådet Gun Bystedt-Nordqvist säger att en så pass omfattande kritik mot en gymnasieskola inte är vanligt förekommande bland större utbildningsföretag som hunnit skaffa sig en bredare kompetens.
- Det kan vara svårt att upprätthålla kvaliteten för en liten enhet som Östra Akademin, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!