Ostkakan är räddad

Fortsätt baka ostkaka och sälj. Det beskedet kommer från Livsmedelsverket på tisdagen. Beslutet räddar ostkakan.

Ostkakan är nu räddad sedan Lisvmedelsverket tänkt om och inte längre vill förbjuda användningen av opastöriserad mjölk.

Ostkakan är nu räddad sedan Lisvmedelsverket tänkt om och inte längre vill förbjuda användningen av opastöriserad mjölk.

Foto: Mikael Svensson

Västervik2014-02-18 14:09

I november förra året ville Lisvmedelsverket förbjuda användning och försäljning av opastöriserad mjölk, sådan mjölk som används när man gör hemgjord ostkaka. Många protesterade mot detta, bland andra Siri Johansson, Astrid Andersson och Marianne Degerman i Getterum. De har tillverkat mängder av ostkakor och ostar genom åren och använt opastöriserad mjölk.

Livsmedelsverkets nya beslut innebär att man ska fortsätta utreda regler för försäljning av opastöriserad mjölk direkt till konsumenter men att användningen av sådan mjölk i ostkaka är tillåtet.

Så här står det på Lisvmedelsverkets hemsida: "Företagare med egen gårdsbutik och andra livsmedelsföretag som till exempel gör ostkaka av opastöriserad mjölk berörs inte av förslaget. De kan fortsätta tillverka den på samma sätt som de alltid har gjort."

– Det låter mycket bra, tycker Astrid Andersson i Getterum, som vill kunna fortsätta göra ostkaka till missionsauktioner och i andra sammanhang.

Läs mer i onsdagens  papperstidning och e-tidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om