Mjölken på Odensviholm, Ogestad och Kättestad (i Östergötland) är framtagen utan palm- och sojaprodukter, som annars är vanligt förekommande i kornas foder och indirekt leder till skövling av regnskogen i Indonesien och Brasilien. Initiativet kommer från tre gårdar som vill bidra till en bättre och mer hållbar miljö.
Fem miljoner hektar regnskog skövlas årligen i Indonesien och Brasilien med det indirekta syftet att ta fram palm- och sojaprodukter. Produkterna används sedan i det foder som många svenska mjölkkor äter. Detta tar tre av Östgöta Mjölks gårdar avstånd ifrån och producerar nu en mjölk där palm- och sojaprodukterna bytts mot fodermedel som vallfoder, raps och baljväxter.
- Vi anser inte att det är etiskt att producera mjölk med foder som bidrar till skövling av regnskog när det finns andra alternativ.
Östgöta Mjölk har tagit fram en ny förpackning med texten: "Vår mjölk värnar om regnskogen".
I stället för palm- och sojaprodukter får korna gräs, vallfoder (hö och ensilage) och rapsmjöl från Sverige. Även ärtor och drank ingår i kornas dagliga foderstat.
- Vår förhoppning är att med en större konsumentinsikt också kunna gynna svenskt jordbruk av foder. Detta är ett pilotprojekt men faller det väl ut är målet på sikt att fler bönder ska gå över till palm-och sojafritt foder, säger Ove Konradsson, VD Östgöta Mjölk.
Mjölken kommer att finnas till försäljning i Östergötland och Stockholm från den här veckan.
- All mjölk från Östgöta mjölk är regnskogssäker, säger Björn Sederblad, vd Skånemejerier. Mjölken från övriga gårdar inom Östgöta Mjölk AB går till osttillverkning i Kristianstad. De handlare i nordöstra Småland som är villiga att ta in den här mjölken, som förpackas på Emåmejerier i Hultsfred, kan göra det utan problem. Jag tror att det finns en stor efterfrågan, engagemanget för regnskogens bevarande är stort.