Östersjöfisk kan orsaka diabetes
Enligt en studie från universitetssjukhuset i Lund riskerar de som äter mycket fet Östersjöfisk att drabbas av åldersdiabetes. Forskarna har studerat fiskare och fiskarhustrur på ostkusten för att se hur vanligt det är med diabetes hos yrkesfiskarna.
Fet fisk. Forskare har visat att fetÖstersjöfisk som till exempel strömming ofta innehåller mycket miljögifter som PCB och DDT. Det tror de nu kan orsaka åldersdiabetes.FOTO: MATILDA AHL
Foto:
Nu har forskare vid universitetssjukhuset i Lund genomfört en undersökning hos fiskare och fiskarhustrur på ostkusten. Enligt undersökningen åt den här gruppen betydligt mer fisk än en genomsnittlig svensk gör och fiskätandet skilde sig även markant åt inom gruppen.
Analyserna visade att de som led av typ 2-diabetes hade betydligt högre halter av miljögifter i kroppen än de som inte hade någon form av diabetes. Sex procent av männen och fem procent av kvinnorna var typ 2-diabetiker.
Forskarna hävdar också att den här kopplingen kvarstår även när de har justerat för mängden kroppsfett, ålder och andra riskfaktorer som kan påverka resultatet. Däremot vet de inte om det finns risk för att drabbas av typ 2-diabetes även vid låga intag, eller om det finns ett så kallat tröskelvärde, där risken att drabbas ökar markant. Det kräver fler och större studier.
Men forskarna säger också att det inte är någon fara att äta Östersjöfisk så länge man följer Livsmedelsverkets rekommendationer och att de positiva hälsoeffekterna av att äta fet fisk faktiskt överväger. Särskilt gravida kvinnor ska, enligt Livsmedelsverket, tänka på att inte äta för mycket östersjöfisk under graviditeten. Inte bara på grund av risken för att utveckla diabetes utan även för att man misstänker att PCB och dioxiner kan påverka fostret och leda till minskad födelsevikt, långsammare utveckling och försämrat immunförsvar. Annars är fisk minst tre gånger i veckan att rekommendera.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!