Nu är Östersjöfabriken igång på allvar

Nu är verksamheten vid Östersjöfabriken på Lucerna officiellt invigd. Med kraftiga tänger klipptes det band innan det minglades bland Östersjöinspirerad mat under torsdagen.

Pär Svärdson tog över den gamla fiskfabriken på Lucerna för några år sedan, men först nu har den invigts officiellt. Det skedde genom att han tillsammans med kommunalrådet Harald Hjalmarsson klippte ett band gjort av det rep som musslorna klänger sig fast på vid odlingarna. Ett mycket slitstarkt sådant, så det krävdes starka tänger.

Pär Svärdson tog över den gamla fiskfabriken på Lucerna för några år sedan, men först nu har den invigts officiellt. Det skedde genom att han tillsammans med kommunalrådet Harald Hjalmarsson klippte ett band gjort av det rep som musslorna klänger sig fast på vid odlingarna. Ett mycket slitstarkt sådant, så det krävdes starka tänger.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2024-05-16 20:00

Nyheten i korthet

  • Östersjöfabriken på Lucerna har officiellt invigts efter nästan tre år av planering och utveckling av e-handelsentreprenören Pär Svärdson. Fabriken kommer att innehålla olika företag som bidrar till att förbättra Östersjöns miljö.
  • Ecopelag, ett företag som fokuserar på musselodling, är det första företaget att sätta upp verksamhet i fabriken. Deras musslor hjälper till att rena Östersjön genom att filtrera kväve och fosfor, vilket bidrar till att bekämpa övergödning.
  • Musslorna kommer att omvandlas till produkter som frystorkat hundfoder, kosttillskott för djur och musselmjöl för lantbruket, vilket bidrar till hållbarhet och miljöförbättringar.

Det har gått närmare tre år sedan e-handelsentreprenören Pär Svärdson fick ett samtal från Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson med innebörden att den gamla fiskfabriken på Lucerna snart skulle bli till salu och att Pär Svärdson borde hitta på något där.

Pär var inte sen att haka på. Efter ett tags diskuterande och funderande om vad fabriken skulle fyllas med landade han i att det skulle vara olika typer av verksamhet som gynnar Östersjön och bidrar till förbättrad miljö. 

I dag finns tre företag i lokalerna. Och det var företaget Ecopelag och deras musselodlingar som stod i fokus på invigningen.

– Det är nu som verksamheten börjar på riktigt och snart, förhoppningsvis redan inom ett par veckor, kan vi börja rulla ut produkterna från fabriken, säger Pär Svärdson som svar på varför invigningen sker först nu.

undefined
Anders Kiessling från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, förklarade bakgrunden till projektet.
undefined
Många intresserade hade hörsammat inbjudan till invigningen av Östersjöfabriken på Lucerna på torsdagen.
undefined
På ett sådant här rep klänger sig musslorna fast och bidrar samtidigt till att rena Östersjön.
undefined
Anders Kiessling från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, förklarade bakgrunden till projektet.

Till invigningen hade ett 50-tal inbjudna gäster dykt upp och de fick en rundvisning i fabriken för att få en förståelse för hela processen, från det att man skördar musslorna till hur de senare omvandlas till produkter producerade i Östersjöfabriken.

Men syftet är inte enbart att odla musslor och sälja produkter producerade av dem. Projektet är minst lika mycket ett miljöprojekt där musslorna hjälper till att rena Östersjön och bidra till att få den levande igen. Musslorna filtrerar nämligen det kväve och den fosfor som bidrar till övergödningen. På Hasselö har en odling etablerats och inom några år är ambitionen att hundra ton musslor per år ska skördas där.

När musslorna efter en tid har gjort sitt, skördas de och fraktas till fabriken på Lucerna. Där genomgår de en process som förvandlar dem till bland annat frystorkat hundfoder, granulat som fungerar som kosttillskott för djur, samt musselmjöl som kan användas som foder inom lantbruket. 

undefined
Johanna Hedberg från företaget Ecopelag visade besökarna runt i Östersjöfabriken.
undefined
Johanna Hedberg från företaget Ecopelag visade besökarna runt i Östersjöfabriken. På den här typen av plastrep, som sänks ner i vattnet, klänger sig musslorna fast.
undefined
Många intresserade ville se hur produktionen går till i nyinvigda Östersjöfarbriken. Susanna Minnhagen från företaget Ecopelag visar för bland andra Jan Andersson, Kalmar, som varit något av en pionjär för musselodling i Östersjön.
undefined
När musslorna tryckkokats läggs de i en saltlösning som effektivt separerar köttet från skalet.
undefined
Susanna Minnhagen från företaget Ecopelag visar hur musslorna under processen från vattnet till fabriken har fått skalet separerat från köttet för att kunna användas i produktionen.
undefined
Av de musslor som skördas efter att de har gjort sitt för Östersjön, utvinns bland annat granulat och djurfoder.

Verksamheten har utvecklats av företaget Ecopelag, som startades av de två marinbiologerna Martin Karlsson och Martin Reutgard, som nu anställt ytterligare medarbetare i produktionen. De har även samarbetat med forskare på Statens Lantbruksuniversitet, SLU. En av forskarna, Anders Kiessling, var på plats på invigningen och berättade om den forskning som ligger till grund för satsningen. De båda grundarna var också på plats och berättade om projektet, om Östersjöns förändrade status och om hur man med hjälp av musselodlingar kan bidra till såväl miljöförbättringar som hållbarhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!