Ost ? en gastronomisk fröjd

Hansiost från Alsace med färska hallon och kir på gewurtstraminer och hallonlikör.

Hansiost från Alsace med färska hallon och kir på gewurtstraminer och hallonlikör.

Foto:

Västervik2005-02-11 00:25
I den grekiska mytologin uppstod Vintergatan genom att bröstmjölk droppade från Herakles amma Junon ned på himlavalvet. Det grekiska namnet galaxias betyder också mjölkvägen. Att en sådana liknelse uppstått visar hur viktig mjölken har varit för våra anfäder.
Redan under den yngre stenåldern började människor tämja getter och får så man fick tillgång till kött och mjölk. Sedan dröjde det inte så länge förrän man upptäckte att mjölken ibland ystade sig spontant så att ostmassa bildades. Och på den vägen har det fortsatt skulle man kunna säga.

Ost och vin (tillsammans, naturligtvis) är bland det bästa som kan bjudas i den gastronomiska himmelen. Parmesan, brie, coulommiers, munster, mothais, roquefort, camembert, cheddar är namnet på några av alla de ostar som gör livet lite lättare att leva&
I den här fina kokboken får vi ta del av det franska osthuset Androuët långa erfarenhet av osthantering. Huset grundades redan 1909. 1935 öppnade en son restaurang över butiken i Paris. I dag har man en butik i Stockholm, en i Bryssel och tio i Paris. Dessutom en gourmetrestaurang på rue de Verneuil och tre ostbarer i den franska huvudstaden.

Ett 80-tal festrecept och andra små smaktips med ost bjuds vi på i den här boken. Smaktipsen är ofta väldigt enkla och väldigt läckra. Eller vad sägs om Hansiost från Alsace med färska hallon och kir på gewürtstraminer och hallonlikör? På den stora bilden ovan ser ni hur det ser ut. Så här gör ni:
Ta bort skalet från osten och skär den i små tärningar. Gör små spett med hansibitar och hallon. Häll upp någon centimeter hallonlikör i varje glas, fyll på med gewürtstraminer. Smaka och njut. Svårare behöver det inte vara att få lite guldkant på tillvaron i jämmerdalen.

Nu ska vi villigt erkänna att alla recept inte är lika lätta att fixa. Men det mesta klarar vi av utan att nå nervsammanbrottets gräns bland grytor och kastruller. Det är ofta svårare att hitta det rätta uttalet på franska än att få ihop allt vid spisen.
Det är nämligen så att den här kokboken är mycket fransk. Recepten och ostarna är i huvudsak från Frankrike, även om det finns smakprov från andra delar av Europa.
Vi får också en liten lektion i osthistoria, hur några av Frankrikes och Europas främsta ostar kommer bäst till sin rätt. Ett 60-tal ostar finns med i boken som ger oss en liten inblick i den franska ostkulturen.
NY BOK
Jacques Boulay (foto)
Marianne Paquin (arrangemang)
Ost à la carte med Androuet
Natur och Kultur
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!