Det som har gjort Spirea så unikt är verksamhetens fokus - våld i nära relationer. Fram tills nu har Spirea varit ensam om den inriktningen i kommunen. Inom familjeenheten finns en person som är utbildad på våld och ytterligare fyra personer ska få utbildning. Likväl sticker Spirea ut eftersom familjeenheten fokuserar på familjen medan Spirea tar hand om kvinnor och män som inte har partner, barn eller familj.
Just nu är behandlaren Robert Eriksson ensam på Spirea som max har haft fyra personer som arbetat bara med denna problematik, men då har verksamheten även riktat sig mot Hultsfred och Vimmerby. I framtiden kommer verksamheten bara att rikta sig mot Västerviks kommun.
Planen är att Eriksson ska in i familjeenheten. Kommunen är enligt socialtjänstlagen skyldig att hjälpa kvinnor som blivit utsatta för övergrepp, det vill säga ha en verksamhet som Spireas.
- Vi hade ett uttryck som vi brukade upprepa "du kan inte komma fel om du ringer Spirea", berättar Eriksson.
Han beklagar nedskärningarna, men känner trots det hopp inför framtiden eftersom han tror att arbetet med familjeenheten kan bli bra.
- Det kan bli så att jag delar min tjänst med någon annan och då har jag ju någon att prata med. Jobbet kan vara tungt. Den resterande tiden skulle jag kunna lägga på utbildning. Vi utarbetade en egen Spireamodell och det var en väl fungerade verksamhet.
Han är tillbaka efter semestern och har varit i tjänst sedan två veckor
- Sedan jag kom tillbaka har jag börjat arbeta med fyra ärenden. Det märks att det har varit semester.
Han tar två exempel: En kvinna har lämnat en man, men mannen accepterar inte det och förföljer henne. Hon behöver stöd och råd. Ett annat exempel är en kvinna som skilt sig och som under sin tid som gift var utsatt för våld och nu behöver hjälp med att gå vidare.
Samtalen med familjeenheten om hur framtiden ska se ut är bara i sin vagga. När enhetschefen kommer tillbaka från semestern kommer diskussionerna att ta fart om vad Eriksson ska göra, och hur det fortsatta arbetet mot våld ska se ut.
- Jag har framtidstro, säger Eriksson.
Han tror att utsatta kvinnor och män även i framtiden kommer att få god hjälp även om framtiden för Spirea är osäker.