Osäker framtid för lyckat projekt
För knappt två år sedan startade Arbetsmarknadsstyrelsen och Skogsstyrelsen en gemensam satsning för att ge långtidsarbetslösa jobb. Satsningen har slagit väl ut och i Västervik har en majoritet av deltagarna fått anställning. Men ännu vet ingen om projektet kommer att fortsätta.
Nöjd. Johan Pettersson är arbetsledare för deltagarna i satsningen på Gröna jobb i Västervik. Han är positiv till projektet och hoppas nu att det ska förlängas.FOTO: ANDERS LILJEGREN
Foto:
Den förhoppningen verkar nu har slagit in. När de två år som projektet ska pågå nu närmare sig sitt slut visar mätningar att 47 procent av deltagarna på riksplanet har fått nytt jobb eller börjat studera.
Och i Västervik är siffrorna än bättre. Omsättningen på deltagare har varit stor och av de elva personer som var med från starten har sju gått vidare till andra anställningar och en till utbildning.
- Det handlar till exempel om jobb som vaktmästare, och vi har en deltagare som fick jobb på en ridklubb, berättar Johan Pettersson, som är delprojektledare för norra Kalmar län.
Därför är förhoppningen nu att satsningen på de gröna jobben ska fortsätta. I förra veckan slöts en överenskommelsen mellan Skogsstyrelsen och Ams om att förlänga samarbetet på riksnivå med ytterligare två år - något som dock inte betyder att det automatiskt blir en förlängning även i Västervik.
Skogsstyrelsen har sagt ja till fortsatt verksamhet i Kalmar län, men beslutet ligger nu hos länsarbetsnämnden. Där säger länsarbetsdirektören Karin Ericsson att ambitionen är att verksamheten ska fortsätta, men att det är för tidigt att lova något.
- Eftersom det är ett lyckat projekt blir det förmodligen en förlängning, men vi måste först se om vi har resurser till att fortsätta och hur även kommuner som i dag inte deltar i projektet kan få del av satsningen, säger hon.
Tanken med de gröna jobben är att långtidsarbetslösa ska ges möjlighet till en längre anställning och därmed förbättra sina chanser att få andra jobb. Under max 18 månader anställs den arbetslösa av Skogsstyrelsen och får avtalsenlig lön.
Tre dagar i veckar arbetar deltagarna i skog och natur med olika projekt inom kultur- och naturvård. De övriga två dagarna har deltagarna praktik på något företag utanför Skogsstyrelsen.
- Det här en inkörsport till arbetsmarknaden och ett sätt att visa upp sig. Projektanställningen hos Skogsstyrelsen är som vilken anställning som helst och ska ses som ett riktigt jobb. Därför får deltagarna bra referenser och står inte längre utanför arbetsmarknaden, säger Johan Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!