Orörd sedan 1952

Den måste skötas som ett spädbarn. Smörjas, torkas ren och matas med bränsle i lagom mängd. Tändkulemotorn är född 1924, men har stått orörd sedan 1952. - Nu går den igen, en helt unik maskin, vi är så klart helnöjda, säger Hans Åkesson i Hjorteds hembygdsförening.

Hans Åkesson och gubbarna i hembygdsföreningen har dragit igång den gamla tändkulemotorn som de fått i gåva.Foto: Anders Jacobsson

Hans Åkesson och gubbarna i hembygdsföreningen har dragit igång den gamla tändkulemotorn som de fått i gåva.Foto: Anders Jacobsson

Foto: Anders Jacobsson

Västervik2012-06-29 00:00

Senaste tiden har ett gäng gubbar tagit itu med den fantastiska gåva hembygdsföreningen fick från Signhild Karlsson. En tändkulemotor byggd av bröderna Nilssons mekaniska fabrik i Västervik och som användes för skördetröska, vedkap och gröpkvarn vid Signhilds barndomshem i Rönnäs mellan Älmarsrum och Blekhem.

När elen och elmotorn kom till gården i början av 50-talet, ja då ställdes tändkulemotorn åt sidan. Och där har den stått i orörd och originalskick genom alla år.

- Den var inte svår att få igång. Vi har bra vana med tändkulemotorer, och den här var mycket fin och i körbart skick, säger Hans.

Bröderna Nilsson byggde mest båtmotorer, de stationära motorerna är inte så vanliga. Det unika med just den här motorn är att även kringutrustningen finns kvar med träunderredet, transporthjul, hästskaklar och vattentunnorna av ek. Även lådorna med specialverktyg till motorn finns kvar i originalskick.

- Jag har aldrig sett en så välbevarad motor förut.

Så samlas gubbarna runt sin klenod för ännu en provstart innan den ska börja visas upp runt om i bygden. Det blir premiär vid mopedmuseet i Hjorted under mopedens dag i början av juli.

Hans Åkesson berättar ingående och kunnigt om motorn, som utvecklar imponerande fem hästkrafter.

- Nja, det är inte hästkrafterna som är det viktiga, en sådan här motor lever på vridmomentet tack vare det stora balanshjulet.

Det tuffar och dunkar behagligt utanför verkstaden i Hjorted där gänget har samlats de senaste veckorna för att finjustera sin klenod.

- Se på kylningen, säger Hans entusiastisk. Man klöv en ektunna i två delar. Den ena används för kylningen och den andra ställde man gnistsläckaren i. Man var ju rädd för att det skulle ta eld i allt damm från skördetröskan.

Till tunnan kommer avgaserna från ljuddämparen, sot och gnistor därifrån slocknar i vattnet och går sedan ut genom det långa avgasröret. Bränslesystemet är också väldigt speciellt. Det var vanligt att tillverkarna satte bränsletanken väldigt högt för att få självtryck, men här är i stället tanken trycksatt med trycket från motorns vevhus.

Så stänger de av motorn och sneglar in mot verkstaden. Där väntar en maffig smörgåstårta. Provstarten har gått bra, det ska firas.

Gubbarna

Här är gänget från hembygdsföreningen som gjort i ordning tändkulemotorn:

Hans Åkesson, Svante Ottosson, Roland Göransson, Håkan Wärling, Sören Johansson och Nils-Gunnar Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om