Under fredagen presenterade Polisen i Kalmar län sin trygghetsundersökning. Antalet personer som blir utsatta för brott minskar och förtroendet för polisen i länet ökar. I Västervik har hälften av de som svarat på polisens undersökning uppgett att polisen bryr sig om de lokala problemen. Den siffran är avsevärt lägre än genomsnittet i landet.
– Vi har kanske inte varit lika synliga i lokalsamhället som vi varit tidigare. Det beror på de resurser som vi blivit tilldelade och det är jag den första att beklaga, säger Lisa Koblanck på polisen i Västervik.
En av anledningarna till att fler känner sig oroade för att utsättas för brott tror Lisa Koblanck kan vara att polisen har lagt ner en station i norra delen av kommunen.
– Det är lite svårt eftersom det är en känsla man arbetar med i det här fallet. Det kan ha att göra med att vi efter många om och men tömde vår station i Gamleby. Även om vi inte varit i lokalerna på flera år så kändes det nog för många som att vi försvann från orten.
För att förebygga att personer känner sig oroliga för att utsättas för brott tror Lisa Koblanck att det går att informera bort en del av oron. Svårigheten ligger i hur man ska nå de som känner sig oroade.
– Om vi kan identifiera grupper så skulle vi göra det. Man skulle önska att det skickades ut fler enkäter så att det blev ett bättre statistiskt underlag. Det vi ser i trygghetsundersökningen är mer en fingervisning skulle jag säga.
Det som ökat allra mest i Västervik är oron för att bli utsatt för inbrott i sina förråd. 2014 uppgav 37 procent av undersökningens respondenter att man oroat sig för det. Under 2015 oroade sig varannan person för samma brott.
– Det kan vara att förrådet ligger en bit från bostaden men de förklaringarna får vi inte i den här undersökningen.
På det hela taget upplever de som svarat på enkäten att man är förhållandevis trygg i Västervik. I de allra flesta kategorier är det färre som känner sig osäkra än det är i övriga delen av landet.
– På det totala hela är det förhållandevis bra i Västervik, säger Lisa Koblanck.
Trygghetsundersökningen skickades ut till 300 personer i Västerviks kommun och sammanlagt 5 700 personer i hela länet. Svarsfrekvensen för hela Kalmar län var 68 procent.