Orolig för smittskydd efter sjukhusbesök

En av tidningens läsare är kritisk till regionens smittskyddsrutiner efter att ha besökt sjukhuset. Chefsläkaren och smittskyddsläkaren menar att rutinerna är tillräckliga.

Är det lämpligt att ta covidpatienter via huvudentrén till sjukhuset? Det undrar en läsare som vänt sig till oss.

Är det lämpligt att ta covidpatienter via huvudentrén till sjukhuset? Det undrar en läsare som vänt sig till oss.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2021-12-22 18:25

I ett mejl beskriver besökaren hur han häromdagen möttes av sjukvårdspersonal och en chaufför båda iförda full skyddsutrustning, när de transporterade en covidsmittad patient genom huvudentrén på Västerviks sjukhus mitt på dagen:

– Jag frågade en av dem om det var lämpligt att ta in en smittad patient när det är som mest människor vid entrén.

Han nämner att det kan finnas patienter med nedsatt immunförsvar på platsen. Läsaren undrar också vilka rutiner de företag som kör sjuktransporter åt regionen har när det gäller sanering av bilar där det åkt covidpatienter.

Anna Michaëlsson, chefsläkare vid Västerviks sjukhus, säger att det mycket väl kan förekomma att man tar covidpatienter via huvudentrén.

– Det beror helt på i vilket skede patienten är. Nu känner jag inte till just det här fallet, men det görs individuella bedömningar.

Hon säger att ibland är huvudentrén den bästa lösningen, bland annat ur logistisk synpunkt. Att personal har skyddskläder på sig behöver i sig inte vara hotfullt enligt henne:

– Det har vi ofta i kontakt med patienterna. Det gäller även vid andra sjukdomar än covid.

Hur stor är risken att man som patient i riskgrupp ska smittas om man möter en covidpatient, till exempel i sjukhusets entré?

– Möter man en patient i en korridor så är risken inte särskilt stor. Man blir inte smittad genom kortvarig exponering, svarar Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare i Region Kalmar.

Med det sagt så konstaterar han att man kanske inte bör stanna upp med patienten i entrén under transporten.

Hur stor är då risken att bli smittad som patient i riskgrupp om man åker i en bil som använts för transport av covidpatienter?

Den person som vänt sig till oss hade hört att saneringarna av bilarna görs på kort tid – på 15 minuter. Per-Åke Jarnheimer känner inte igen tidsuppgiften, men säger att det är lätt att ta död på viruset vid en sanering.

– Det handlar om att sanera de ytor som patienten kan ha tagit i. Man ska givetvis vara generös i de bedömningarna, men man behöver inte sanera hela fordonet.

Per-Åke Jarnheimer säger att under pandemins gång har man fått bättre förståelse för hur viruset smittar. Kontaktsmitta är ovanlig, därför bedömer han att smittrisken är låg även i en ostädad bil.

Men om smittan är luftburen, finns det då en risk att bli smittad om man kliver in i en bil där det suttit en smittad person? En bil är ju ett trångt utrymme, och är inte alltid så bra ventilerad...

– Viruset försvinner väldigt snabbt i luften. Det är inget egentligt luftburet virus, som till exempel vattkoppor som kan vara väldigt smittsamt. Corona sprids via stora och små vattendroppar. Till exempel när vi pratar eller sjunger, svarar Per-Åke Jarnheimer.

Han tar ett exempel på virusets begränsningar i ett annat stängt utrymme: Hemmet.

– Vi har sett att i familjer så är det som regel bara halva familjen som smittas. Några medlemmar klarar sig.

I måndags kom omikronmutationen till länet, en variant som sägs vara mer smittsam än de tidigare mutationer som spridits i länet. 

Gäller nuvarande samband, och räcker nuvarande rutiner?

– Vi vet inte hur omikron kommer att drabba Sverige än, men i andra länder så har man inte mött den med upptrappade rutiner.

Per-Åke Jarnheimer säger att vården redan i dag utformat sina rutiner utifrån de allra mest smittsamma individerna.

Nya rekommendationer

I onsdags kom nya rekommendationer med anledning av den ökande smittspridningen i Sverige. Vi repeterar några av de viktigaste punkterna:

• Från och med den 23 december ska man arbeta hemifrån om det är möjligt.

• Alla ska undvika miljöer med trängsel.

• Skärpta regler för offentliga sammankomster. Skärpningarna sker i flera steg beroende på hur stora sammankomsterna är. Många evenemang, till exempel juldagsfester runt om i landet, har redan meddelat att man ställer in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!