Oro inför omställningsarbete
70 heltidstjänster på Västerviks sjukhus sparas bort.
- Det är två tredjedelar av våra det är tufft. Medlemmarna har också förstått att det är flest av våra tjänster. De mår inte bra och nu väntar alla på att få besked, säger Larita Helgersson, ordförande i Kommunal sektion 16.
För att möta den oro som medlemmarna känner håller Kommunals expedition öppet en dag extra varje vecka
- De är alltid välkomna att ringa, säger Larita Helgersson som alltid är nåbar via sin sökare.
Ändå kommer det inte att bli så många uppsägningar. Än så länge har 69 personer ansökt om garantipension i Västervik och fler intresseanmälningar kommer in efter hand. Dessutom har tre personer ansökt om frivillig avgång. Det innebär att personer under 60 år som inte kommer i fråga för garantipension väljer att sluta sin tjänst mot avgångsvederlag.
Den oro som många känner gäller vad som kommer att hända efter att omställningsarbetet är genomfört, det vill säga när personal flyttas runt mellan avdelningarna.
- Just nu sitter vi och jobbar med att få ordning på vem som ska flytta och jobba var.
Alla ska få åtminstone ett preliminärt beslut innan sommaren. Ingen ska behöva flytta mot sin vilja och därför har de flesta chefer på sjukhuset haft samtal med sin personal om de kan tänka sig att jobba någon annanstans. I veckan kommer Kommunal att sitta i diskussioner om förflyttningarna tillsammans med chefer och personalavdelningen.
- Vi hoppas att vi ska bli färdiga innan sommaren. Så vi hoppas på att få mycket klart den här veckan, säger Larita Helgersson.
Klart är att avdelning 6 och 16 stänger i juni och inte kommer att öppnas igen.
- Därför måste de veta var de ska vara i augusti när de kommer tillbaka. Avdelning 15 kommer att flytta in i avdelning 6:s lokaler. Därmed inte sagt att det är avdelning 6 och 16:s personal som ska flytta runt utan vi ser hela kliniken som en arbetsplats.
Några varsel kommer troligtvis inte att läggas förrän i höst. Det går rykten om att besked om primärvårdens omstruktureringar ska väntas in först.
Trots att de som är fast anställda sitter relativt säkert innebär besparingarna att de många vikarier som arbetar inom sjukvården nu sitter löst.
- De syns inte i någon statistik för de är inte anställda mer än på viss tid, men det är där vi har våra yngre. Nu blir det inte mer jobb för dem, säger Larita Helgersson.
Men inom en period på fem-sex år kommer många att gå i pension och då kommer sjukvården plötsligen att ha det motsatta problemet med för lite arbetskraft.
Sedan förra måndagen är det klart hur många heltidstjänster som ska sparas in efter förhandlingar i förvaltningsdelsrådet.
Avdelning Heltider Kommunalare
Medicin 6 24,17 14,33
Rehab/geriatrik 19,68 14,68
Barn 7,46 4,56
Kvinnokliniken 18,71 9,65
Totalt 70 43,22
69 personer har hittills anmält intresse för garantipension och tre har ansökt om frivillig avgång.
FAKTA n Besparingar
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!