Örnfjäder till USA för att följa valet
?Vi ska på plats studera hur den amerikanska valkampanjen genomförs?.
Foto: ANDERS LILJEGREN Under en dryg vecka ska den socialdemokratiske riksdagsmannen Krister Örnfjäder från Västervik på plats i USA studera hela apparaten kring det amerikanska presidentvalet. Han ska även följa själva valet på tisdag fram till dess att en president är utsedd.
Foto:
Under en dryg vecka ska han på plats studera hela apparaten kring det amerikanska presidentvalet. Han ska även följa själva valet på tisdag, fram till dess att en president är utsedd.
? Vi är en grupp svenska socialdemokrater som nu gör en studieresa på partiets bekostnad. I första hand ska vi träffa demokrater, men vi kommer även att ha kontakter med republikaner, säger Örnfjäder.
Den svenska gruppen politiker åker över för att studera hur det amerikanska valet genomförs. Man ska träffa folk både i administrationen och de båda partierna.
? De första dagarna i New York bli vi uppdaterade om hur allt går till. Sedan reser vi ut åt olika håll i landet för att besöka regionala och lokala organisationer och deras valarbetare.
? Tanken är att vi ska se hur man byggt upp sitt valarbete och titta på hur man löst de tekniska problemen från förra valet. Vi har löfte om att få komma in bakom kulisserna för att ingående se hur de byggt upp/om valstrategier och hur de utformar olika insatser.
Krister Örnfjäder menar att man alltid kan snappa upp ett och annat intressant av hur andra lägger upp strategin inför ett val.
? Om vi sedan kommer att använda oss av allt vi ser är inte alls självklart. Vi har ju helt andra politiska traditioner här i Sverige, men visst kommer det att finnas en del att ta efter.
Valrörelsen i USA är till stor del uppbyggd och utformad för att passa media, framför allt TV. Professionella pr-byråer lägger upp mycket väl genomtänkta och kostbara strategier för sin presidentkandidat.
? Även andra svenska partier har folk på plats i USA. Under valkampanjen inför det svenska valet 2006 kommer vi socialdemokrater ganska snabbt att kunna se om det är något annat parti som använder sig av något ?amerikanskt knep?, säger Örnfjäder.
? Då kan det vara bra att vara mentalt förberedd. Man kan lära sig både det som är bra och det som är dåligt i den amerikanska valrörelsen.
En bidragande orsak till att just Krister Örnfjäder ingår i den svenska socialdemokratgruppen är att han tidigare i år var med och startade en parlamentarisk organisation med Sverige och USA som medlemmar.
? Vi ska försöka bygga upp ett gemensamt utbyte och samarbete mellan den svenska riksdagen och den amerikanska senaten och representanthuset. Det kommer att bli en opolitisk organisation för utbyte av tankar och idéer, till nytta för båda länderna.
Krister Örnfjäder tänker använda en del av tiden i USA till att träffa så många politiker som möjligt, i syfte att få dem att engagera sig i den nya organisationen.
Efter de första dagarnas information och symposier i New York sprids de socialdemokratiska riksdagsmännen ut över USA.
? Efter valet, som äger rum tisdagen den 2 november, återsamlas gruppen i Denver, Colorado. Där sker en summering av vad som hänt under valrörelsen och under själva valet.
Om republikanen George.W Bush får sitta kvar i ytterligare en period, eller om demokraternas John Kerry blir ny president vågar Krister Örnfjäder inte spekulera i.
? Det är så oerhört jämnt. Valsystemet med elektorer gör det vanskligt att våga sig på en gissning. Det viktigaste är att vinna i rätt stater.
? Den kandidat de flesta amerikaner röstar på behöver inte alls vinna. Vinner gör däremot den som får flest röster i de delstater som har flest elektorer, säger Örnfjäder som återvänder till Sverige på Alla helgons dag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!