Örnfjäder röstade för nedläggning av tinget

"För mig personligen blev voteringen jäkligt olyckligt."

Västervik2003-11-14 01:00
Tingsrätterna i Västervik, Kalmar och Oskarshamns bör slås ihop till en enda tingsrätt med kansliort i Kalmar och med tingsställen i Oskarshamn och Västervik.
Det föreslog justitieutskottet riksdagen att besluta. Förslaget gick i onsdags igenom i sin helhet när riksdagen, efter votering, beslutade i frågan.
En av de riksdagsmän från Kalmar län som röstade ja till utskottets förslag, och således vill lägga ned tingsrätten i Västervik, var märkligt nog Krister Örnfjäder (s) från Västervik.
Han har tidigare slagits för att man ska ha kvar flera tingsrätter i Kalmar län.
- Jag kan inte skylla på någon. Det här blev helt fel, suckar Örnfjäder.
Av länets nio riksdagsmän röstade även Agneta Ringman (s), Ann-Marie Fagerström (s) och Lennart Beijer (v) ja till utskottets förslag.
Nej röstade Agne Hansson (c), Nils Fredrik Aurelius (m) samt Chatrine Pålsson (kd). Dessa tre ville att Västerviks tingsrätt ska få finnas kvar.
Frånvarande då frågan om den framtida tingsrättsorganisationen avgjordes var Sverker Thorén (fp) och Håkan Juholt (s). Förmodligen var dessa två utkvittade mot varandra.
Håkan Juholt hade vid närvaro röstat ja och Sverker Thorén från Västervik hade röstat nej till utskottets förslag.
Att Västerviks egen riksdagsman Krister Örnfjäder, som skrivit en egen motion om vikten av att ha kvar Västerviks tingsrätt, i sanningens ögonblick gjorde en kovändning och röstade för en nedläggning kan av många uppfattas som märkligt.
Är det partipiskan som har vinit?
- Nej, allt beror på en mycket beklaglig miss. För mig personligen blev den här voteringen jäkligt olycklig.
Örnfjäder hamnade i en rävsax och kunde inte stödja sitt eget förslag i kammaren, trots allt arbete han lagt ned.
Tabben beror på att Örnfjäder totalt missade debatten i riksdagen om tingsrätternas framtid!
Vilket i sin tur berodde på att den som har till uppgift att påminna riksdagsledamöterna om olika ärenden befann sig på sjukhus denna dag...
- I vårt parti blir vi förvarnade när "ditt ärende" ska debatteras. Det systemet fungerade inte i onsdags. I stället för att vara i riksdagen och argumentera för min motion befann jag mig därför på ett mindre viktigt möte.
Först när Örnfjäder återkom till riksdagen blev han påmind av Nils Fredrik Aurelius (m).
- Du vet väl om att vi nu ska in rösta om tingsrätterna, sade Aurelius till mig.
Panik och snabbgenomläsning av papper.
- Eftersom jag hade missat att vara med på debatten när min motion behandlades yrkade ingen bifall till den. Den togs därför aldrig upp till behandling.
Inom s har man som regel att ledamöter i förväg måste anmäla om man har för avsikt att rösta på ett annat sätt än partilinjen.
Örnfjäder hade till partigruppen anmält att han tänkte följa sin egen motion.
- Men jag kunde alltså inte rösta på min egen motion eftersom ingen yrkat på den och begärt votering. Därför försvann den i hanteringen.
Örnfjäder befann sig plötsligt i en situation där han skulle bli tvungen att rösta på en borgerlig motion.
- Vilket jag helt enkelt inte kunde göra eftersom jag i förväg inte anmält detta till min partigrupp, säger Krister Örnfjäder som håller med om att alla dessa turer kan verka minst sagt märkliga för gemene man.
- Nu är det dock så att vi i vårt parti har det här regelsystemet. Den som har en en avvikande åsikt måste i förväg uppge detta, säger Örnfjäder som faktiskt tycker det varit bättre om man hade ifrågasatt det fortsatta reformarbetet inom rättsväsendet.
Krister Örnfjäders röst hade inte kunnat påverka slutresultatet i riksdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om