Ormar på hugget i Västerviksområdet

Vi människor tycker om att vistas på varma klippor och vara ute i skog och mark. Det är vi inte ensamma om. Huggormen lurar i sommarparadiset.
- I Västervik är det ungefär lika många huggormsbett som tidigare. Det är lika varje år, säger Solveig Edman, sjuksköterska på akutmottagningen på Västerviks sjukhus.

Ringlande fara. Huggormen är den enda vilda giftiga ormen i Sverige.Foto: Scanpix

Ringlande fara. Huggormen är den enda vilda giftiga ormen i Sverige.Foto: Scanpix

Foto:

Västervik2006-07-11 00:25
På akutmottagningen på Västerviks sjukhus har hon tagit emot några huggormbitna patienter, men det är inte fler i år än vad det brukar vara.

När huggormen biter gör det ont och det går oftast att se två små bettmärken. Området kring bettet blir rött och svullet. Ibland kan en större yta på den bitna kroppsdelen blir röd och svullen.
- Man ska alltid uppsöka läkare om man misstänker att man är biten. Går det långt kan man få yrsel. Går det ännu längre kan man få en chock, säger Leif Andersson, sjuksköterska på Esplanadens vårdcentral.
Om man misstänker att man är biten ska man alltid uppsöka ett sjukhus eller en vårdcentral.

Reagerar man kraftigt på bettet kan man få huggormsserum på sjukhuset. Det är ett slags motgift som hindrar sjukdomsförloppet. För att minska eventuella allergiska reaktioner ges kortison eller antihistamin.
- Visst förekommer det att människor avlider av huggormsbetten, men det är ytterst ovanligt, säger Leif Andersson, sjuksköterska, Esplanaden.
Det är extra viktigt att barn, gravida eller gamla människor tar kontakt med vården.

När huggormens tänder tränger igenom huden sprids giftet i kroppen. Hur starkt man reagerar beror på mängden gift som kommit in i kroppen och vart man blivit biten.
- Man blir oftast biten i ben, fötter och händer. Det gäller att försöka hålla den bitna kroppsdelen så stilla som möjligt, säger Leif Andersson.

Leif Nilsson, sjuksköterska på Hasselö, har inte varit med om något fall av huggormsbett. Men han säger att det finns mycket huggorm ute i skärgården.
- Ett tips är att inte gå i högt gräs och att använda stövlar och kläder som täcker kroppen.
Om du blir biten
Uppsök alltid läkarvård.Ligg stilla, då sprids giftet långsammare i kroppen.
Håll kroppsdelen med bettet högt.
Ta av ringar, skor och klocka innan huden svullnar upp.
Tvätta runt såret med tvål och vatten.
Lämna bettstället helt i fred. Försök inte suga ut giftet, kyla, värma eller snöra av den bitna kroppsdelen. Det kan förvärra förloppet.
Källa: Vårdguiden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om