Organiserat stöd till anhöriga
Orsaken till att det har bildats anhöriggrupper är att kommunen 1999 fick 1,4 miljoner kronor från staten för att utveckla anhörigstödet. Detta har skett på flera sätt.
På Annagården i Västervik erbjuds tillfälligt boende under en kortare tid medan beslut om vidare boende utreds. Där finns också det som kallas växelvård. Det kan den få som har möjlighet att bo hemma periodvis, men där den som vårdar behöver regelbunden avlastning.
Trygghetsboende är en form av akut boende som finns på de flesta äldreboende. Om vårdaren blir sjuk, eller av någon annan anledning inte kan sköta sin anhörige, ska det finnas en tillfällig plats att erbjuda någonstans inom kommunen.
Individuell dagverksamhet bedrivs på flera äldreboende. Dit kan man komma antingen efter att ett beslut fattats av kommunen, eller på eget initiativ, för några timmars samvaro och sysselsättning.
Den som har ansvar för anhöriggrupperna i Västerviks kommun är Margareta Andersson som arbetar på Mimergården. Hon är den som leder de studiecirklar som erbjuds anhöriga till dementa eller personer med andra svåra funktionshinder.
Under sex sammankomster får man bland annat information om sjukdomen och vart man vänder sig för att få råd och hjälp. De som så önskar kan sedan fortsätta i de grupper som organiseras av frivilligarbetare inom Röda korset. Där bedrivs verksamheten under lite mer anspråkslösa former.
Ofta händer det att den anhörige stannar kvar i gruppen också efter det att den man vårdat har avlidit. Den gemenskap som finns där kan vara viktig för att bearbeta sorgen och känslan av att från att ha varit oumbärlig ha mist sin uppgift som anhörigvårdare.
I Västervik finns sex anhöriggrupper, en i Gamleby och en i Ankarsrum. För att få tillräckligt många som vill ta över efter kommunens introduktionskurser har man nu börjat vända sig till fler organisationer än Röda korset.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!