Västerviks sjukhus blev först i regionen med att anställa optiker på ögonkliniken.
Fyra kvinnor har tagit steget från eleganta butikskedjor till att arbeta bakom munskydd i vit blus, byxor eller klänning med uppsatt hår utan klocka, armband, ringar eller nagellack.
– Här kommer jag att stanna. Lönen är oviktig. Jag är genuint intresserad av ögon, inte av att sälja. Att kunna hjälpa och göra skillnad är det viktiga, säger Britt Dagnäs som för sju år sedan var den första optikern som tog det pirriga steget.
De fyra optikerna har tagit över sysslor från läkarna som kan fokusera på sina huvuduppgifter.
Maria Schwartz, ögonklinikens avdelningschef, stred envist för att bryta isen genom att få anställa optiker i sjukhuset.
– De har avlastat mycket och tillfört en serviceanda som smittar av sig genom sin vana med kundbemötande, tycker Schwartz.
På sjukhuset har Britt och de andra optikerna flera olika uppgifter. De gör bland annat förberedande synkontroll inför patientens läkarbesök, de ger ögondroppar, gör efterkontroll efter operation och fotograferar diabetikers ögonbotten.
– Genom mikroskopet inspekterar jag ögats främre yta. För vissa patienter blir hornhinnan toppig, då behövs speciella kontaktlinser, berättar Britt Dagnäs inför nästa patientbesök.
På den andra av de tre ögonvåningarna finns optikerkollegorna Iris Plantenga och Annie Rosendahl. De ångrar inte övergången till att jobba inom vården.
Numera möter de patienter istället för kunder.
– Jag gick ned i lön, men behöver inte jobba kvällar eller helger. Det viktigaste är att få ha fokus på ögon, för en del handlar optik om mode, säger Iris Plantenga som för fyra år sedan kom från Synsam i Oskarshamn.
Överläkaren Tomasz Marczuk värdesätter optikertillskottet på avdelningen.
– Utan dem skulle vi inte klara oss nu. Av någon anledning har vi fått väldigt mycket att göra efter pandemin, så mycket vi orkar med. Det kan vara vårdskulden eller att vi blir fler äldre som behöver vård, säger avdelningens medicinskt ansvarige läkare.
En stor plansch bekräftar stoltheten av att ha utsetts till årets bästa mellanstora sjukhus. Schwartz betonar vikten av hur alla bemöter varandra i "det lagom stora sjukhuset".
– Vi arbetar mycket i team och lär mycket av varandra. Vi är 45 medarbetare på avdelningen och tar dagligen emot tio procent av besöken till sjukhuset, berättar Marie Schwartz i korridoren.
Optikern Lotta Noack har valt att gå vidare genom en ettårig utbildning för att bli ortoptist till sommaren.
– En ortoptist gör synundersökningar på barn, jobbar med att prova ut prismor för att avhjälpa dubbelseende och med neurologin vid tumör eller förlamning, förklarar Lotta Noack på avdelningens tredje våningsplan där leksaker antyder att en del besökare är yngre.
Hon gick den långa vägen när hon sa upp sig från optikerjobbet på Synsam, pluggade tre år till sjuksköterska och började jobba på sjukhuset.
– Det kändes mer rätt. Först började jag med att jobba i äldrevården på Annagården. Det är något som alla borde göra. Jag vill hjälpa människor och har haft en enorm nytta av att ha jobbat som sjuksköterska, tycker Lotta Noack.
På onsdagskvällen bjöd sjukhuset in 25 optiker från närområdet till den årliga träffen (första efter pandemin) för att öka samarbetet mellan optiker i glasögonbutiker och ögonavdelningen. Men för tillfället finns det inga lediga optikertjänster på sjukhuset.