Oppositionen hävdar lagbrott

Effekt av besparingar dröjer. Budget i balans kan inte uppnås.

Västervik2003-11-27 01:00
Bryter landstinget mot Kommunallagennärman i sin budget väljer att inte återställa det egna kapitalet? Det menar landstingets socialdemokrater och vänsterpartister som inte heller tror att en budget i balans kan uppnås med de aviserade besparingsförslagen.
De stora besparingar som ska göras på verksamheten tillåter inte att de bokslutsmässiga underskotten för åren 2000 och 2001 täcks på det sätt som Kommunallagen anger. Den borgerliga majoritetenmenar att det skulle vara omöjligt att både driva igenom de aviserade besparingarna på mellan 120 och 200 miljoner kronor för de två kommande åren, återställa det egna kapitalet och samtidigt ge länsborna en acceptabel vård.
Att landstingets soliditet, det vill säga betalningsförmåga på lång sikt trots underskotten fortfarande är relativt god, är ett annat skäl som kan åberopas för att slippa följa Kommunallagens krav.
Socialdemokraten Ulf Nilsson är övertygad om att de "synnerliga skäl" som åberopas inte räcker till och att beslutet därmed är olagligt. Detta då egna beräkningar, gjorda utifrån tidigare erfarenheter, visar att besparingarna inte kommer att ge effekt än på några år.
- Och då har vi ändå räknat på de högsta siffrorna i spannet. Det finns inte en chans att landstinget kan nå balans redan nästa år, sa Ulf Nilsson och fick medhåll av vänsterpartiets Johnny Petersson:
- Siffrorna i budgeten ger en orealistisk bild av verkligheten, menade han.
Landstingsstyrelsens ordförande, kristdemokraten Anders Andersson, höll dock inte med.
- Den budget vi har lagt är en budget med överskott. Den gör det dessutom möjligt att återställa det egna kapitalet så småningom och därför an vi åberopa de skäl vi gör för att slippa återställa det egna kapitalet.
- Balanskravets syfte har aldrig varit att tvinga kommun- och landstingspolitiker att skära rakt in i verksamheten utan att uppnå en långsiktig balans i ekonomin. Det gör vi med de kostnadsbesparingar på 194 miljoner kronor som föreslås i budgeten.
Oppositionen är dock kritisk till om besparingarna verkligen kommer att kunna genomföras, och befarar en storm när det i vår går upp för verksamheterna vilka konsekvenser besparingarna får.
- Vår uppgift som politiker är att skapa trovärdighet kring förslagen. Annars hamnar majoriteten i en återvändsgränd och så tvingas vi snart ta ställning till nya sparförslag, menade socialdemokraten Anders Henriksson.
Trots allt antog landstingsfullmäktige på onsdagen den del av landstingsplanen för de tre kommande åren som redogör för planeringsförutsättningarna och där effekterna av besparingarna presenteras. Socialdemokraterna och vänstern reserverade sig inte mot beslutet utan nöjde sig med en protokollsanteckning där man fäster uppmärksamheten på att landstinget med nuvarande budget inte klarar Kommunallagens balanskrav.
Detta räcker enligt Ulf Nilsson även om det skulle visa sig senare att man har rätt och att budgeten bryter mot lagen.
-I så fall går vi fria på grund av protokollsanteckningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om