Anledningen till att han är så hoppfull är det underlag till upphandling som Trafikverket presenterade på tisdagen, där Västervik nämns som en möjlig alternativ hamn på södra linjen.
Där ger Trafikverket ramarna för Gotlandstrafiken från 2027 och åtta+två år framåt.
Ingenting är skrivet. Ändå är Harald Hjalmarsson översvallande optimistisk.
Intresserade ska lämna in anbud till Trafikverket senast den 29 februari 2024.
– Betydelsen att få tillbaka Gotlandstrafiken i Västervik är mycket stor. För Gotland, för besöksnäringen här och i området. Det kan ge arbetstillfällen och andra synergieffekter. Jag var orolig att möjligheterna inte skulle komma att finnas. Det här var ett jätteviktigt steg, bedömer Hjalmarsson.
Det avtal som ska skrivas med Trafikverket omfattar främst norra och södra linjen till Visby, det vill säga de obligatoriska hamnarna Nynäshamn och Oskarshamn.
Just nu ingår inte Västervik i det gällande avtalet, eftersom Destination Gotland valde bort det. Den sommartrafik som ändå gått har skett utanför avtalet. Men Karin Bergenås på Trafikverket, som jobbat med upphandlingsunderlaget, berättar att det kan bli ändring på saken från 2027.
– Det en anbudsgivare får göra, men inte måste, är att lägga vissa turer på södra linjen till en annan hamn än Oskarshamn, dock inte längre norrut än Västervik, säger hon.
Hon tillägger dock att basen i trafiken, åretrunttrafiken generellt, måste gå till och från Oskarshamn.
Enligt Harald Hjalmarsson har flera aktörer, utöver Destination Gotland, redan visat intresse hos Trafikverket.
– Vi har också blivit kontaktade av rederier som vill ha kunskap om förutsättningarna i Västervik. Det behöver inte enbart handla om sommartrafik. Kan man få lönsamhet i det kan åretrunt-trafik bli aktuell, då behöver vi södra infarten, berättar Harald Hjalmarsson.
Västerviks kommun var med vid Almedalen i Visby där frågan debatterades.
I våras var besvikelsen stor när besked kom om att det inte skulle bli Gotlandsfärja från Västervik i år. Det hade dock inget med någon upphandling att göra, utan på grund av allmänna kostnadsläget sett till exempelvis bränslepriser.
Genom Trafikverkets nya upphandlingsunderlag har läget ljusnat betydligt, enligt Hjalmarsson.
Han läser in många anledningar:
– Det handlar om det nya säkerhetspolitiska läget, om att det här är kortaste vägen över vid eventuella truppförflyttningar och att det finns järnväg hit, än så länge. Närheten sänker klimatpåverkan. Det främjar också innovationer och konkurrens. Att Västervik har samma hamnoperatör som Oskarshamn är en fördel (Smålandshamnar), säger han.
Trafikverkets Karin Bergenås:
– Vi uppmuntrar energieffektivisering. Den kortaste sträckan kan vara en fördel. Det kan också handla om ny teknik eller sparsam körning som på ett smart sätt minskar energianvändningen utan att ge avkall på kraven, säger Bergenås.
Trafikverkets mål är att teckna kontrakt sommaren 2024.