Norra Kalmar län representeras numera av en moderat i riksdagen. Jag träffade Jörgen Andersson för att känna honom på pulsen efter de första månaderna som riksdagsledamot.
Den klassiska sportfrågan får inleda - hur känns det?
- Bättre och bättre, är hans direkta svar.
I omställningen till det nya uppdraget ingår framförallt det faktum att Jörgen Andersson gick från ett fysiskt konkret yrke till ett mer abstrakt, där han inte kan se resultaten lika tydligt och snabbt.
Du blir inte rastlös nu då?
- Det har tagit så mycket energi att komma in i jobbet. Men det är frustrerande att inte se resultaten så snabbt, säger Andersson.
Vi resonerade också om förutsättningarna för ett aktivt riksdagsmannaskap
- Det är inte lätt att vara i ett stort parti, säger Andersson och berättar om att det är kamp om utskottsplatser och poster och så jämför han med småpartierna:
- Det är lättare att komma in i riksdagen i ett stort parti men svårare att ta plats.
Några problem att komma in i riksdagsarbetet har han inte haft och han har fått starkt stöd från kollegor och tjänstemän som sitter regionvis i tjänsterummen.
Även om Jörgen Andersson redan under mandatperioden engagerat sig för situationen för länets lök- och bönodlare, och känner starkt för det, understryker han att han har svårt att nischa sig.
- Det är inte för min egen skull jag ska profilera mig för att sitta där (i riksdagen, red anm) i tid och evighet, säger han och tillägger:
- Mitt engagemang handlar om på vilket sätt vi vill forma Sverige i framtiden. Det gäller att människor får möjlighet att forma sina egna liv.
Som riksdagskandidat för länet lovade han i valrörelsen att besöka varje partiförening i länet en gång om året och det är en intention som han tänker infria:
- Det är viktigt att lyssna på moderata vänner i länet. De har satt mig här - då ska jag lyssna, säger Jörgen Andersson.
Han vill också få igång en bredare ideologisk och idépolitisk debatt i Moderaterna i länet:
- Vi pratar väldigt lite idépolitik när vi träffas. Men när man ger utrymme för det är det då människor känner sig engagerade. Det arbetet vill jag dra igång.
Statsminister Fredrik Reinfeldt har aviserat fler jobbskatteavdrag, hur ser du på det?
- Jobbskatteavdraget har en bra effekt på svensk ekonomi.
Men Jörgen Andersson har också andra visioner när det gäller skattesänkningar. Han har tidigare motionerat om ett grundavdrag för sociala avgifter för egenföretagare så att de första löneuttagen ska bli billigare - detta för att skapa incitament för fler människor ska våga satsa på egna företag.
Vad har då varit det mest spännande hittills under tiden i riksdagen?
- Brysselresan, svarar Jörgen Andersson direkt. Han berättar entusiastiskt om när han var i Bryssel i egenskap av ledamot
i riksdagens finansutskott och talade
i Europaparlamentet inför både EU-parlamentariker och nationella parlamentariker med finanskrisen som grund. Jörgen Andersson menar att det finns en risk i att Europas länder och EU är allt för angelägna om att reglera för att förhindra framtida kriser, att det finns en risk att alla regleringar som tillkommit och tillkommer ska hämma tillväxten i vår del av världen.
- Det har varit nödvändigt att strama upp, men det är också viktigt att vara vaksam, säger Andersson.
Jörgen Andersson ser redan framemot nästa utrikesresa för vidare diskussioner kring finanskrisens effekter och den går till krislandet Island i februari. Då reser Andersson dit i sällskap med Folkpartiets finanspolitiske talesperson Carl B Hamilton.
När jag för några veckor sedan träffade kristdemokraten Gudrun Brunegård var det för att bland annat diskutera rapporten från partiets kriskommission, något förskönande kallad Framtidsstrategigruppen. Förvisso kanske Moderaterna också behöver en framtidsgrupp, men definitivt ingen kriskommission. Hur ser riksdagsledamoten på Moderaternas valresultat?
- Jag tror att vi under de senaste valen, även i EU-valen, sett vilken betydelse företrädarna har. Borg och Reinfeldt är två starkt bidragande orsaker.
Jörgen Andersson menar också att valresultatet är ett tecken på politiska framgångar under mandatperioden och tillägger att valresultatet för Moderaterna dessutom kan vara något i underkant eftersom moderater stödröstat på andra borgerliga partier.
Riksdagsarbetet tenderar för många att bli djupdykning i nisch- eller detaljfrågor. Jörgen Andersson vill något annat och det bådar gott för mandatperioden.
Så oerhört viktigt det är att det finns idépolitiker och frihandelsförespråkare i ett politiskt landskap där pragmatism och regleringsiver är alltför vanligt förekommande.